Sportovní přenosy na Radiožurnálu

15. červen 2023

Na rozdíl od minulosti se ve vysílání Radiožurnálu přenosy sportovních akcí objevují méně než dříve, ale zcela se jich s ohledem na okolnosti nevzdal.

Dobrý den,

už zase nemůžu poslouchat Radiožurnál díky otravnému přenosu fotbalu. Kdybych neplatil koncesi, tak si vysílejte klidně přímý přenos šachového turnaje, ale takto je to něco jiného. Můj námět je pragocentrického fotbalového idiota, co toto do programu zařazuje, vyhodit a za ušetřený peníz raději udělat reportáže klidně třeba o počasí. Informační a kulturní hodnota bude několikonásobná!

T. N.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

Děkuji Vám za Vás dopis, beru ho jako zpětnou vazbu na vysílání Radiožurnálu. Tato stanice vysílá zpravodajství ze všech oblastí společenského života, sport nevyjímaje. V této oblasti se podstatně změnila situace zřízením digitální stanice Radiožurnál Sport, která vysílá v systému DAB. Ta dnes vysílá v přímém přenosu důležité a velké zápasy nebo závody a některé z nich vybírá vedení Radiožurnálu i pro své posluchače. Důvodem je, že zatímco stanice Sport má maximálně desítky tisíc posluchačů na digitálních přístrojích, Radiožurnál poslouchá zhruba milion lidí klasickým analogovým způsobem, tedy na velmi krátkých vlnách. Cílovou skupinou Radiožurnálu jsou spíš muži, proto je v programu stanice sport zastoupen – na rozdíl například od stanice Dvojka určené spíše (i když samozřejmě ne výhradně) posluchačkám. Pokud posloucháte Radiožurnál pravidelně, dáte mi zapravdu, že na rozdíl od minulosti se v něm přenosy sportovních akcí objevují méně než dříve, ale zcela se jich s ohledem na výše uvedené nevzdal. Obecně platí, že Radiožurnál hraje v přímém přenosu zápasy reprezentací fotbalu a hokeje na mistrovství světa a Evropy, v kvalifikacích na tyto vrcholné akce, reportáže z olympijských her, pokud jde o medaile pro české reprezentanty, a pak vybrané další fotbalové a hokejové zápasy (evropské fotbalové poháry, výjimečně ligové zápasy).

Chápu, že Vám přenos fotbalového ligového zápasu ve vysílání Radiožurnálu nevyhovuje, a seznámil jsem s Vaším dopisem vedoucího sportovní redakce Českého rozhlasu. Doporučil bych Vám v tom čase přeladit na stanici Český rozhlas Plus, která se soustřeďuje na zpravodajství a publicistiku bez přítomnosti hudby. Na druhou stranu – v mé agendě se stížnosti na sportovní reportáže prakticky neobjevují, což znamená, že posluchači toto téma nepokládají za konfrontační, na rozdíl například od hudební dramaturgie, výběru hostů do diskusních pořadů a řady dalších citlivých bodů. Ovšem mohu Vám slíbit, že pokud by se stížnosti na přímé přenosy ve vysílání Radiožurnálu začaly objevovat častěji, bude to pro mne důvod k jednání s vedením této stanice, zda nesoustředit zájemce o sportovní reportáže výhradně kolem stanice Radiožurnál Sport.

S pozdravem a s díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio