Střídání písniček na Radiožurnálu

13. březen 2018

Stanice Radiožurnál má v současnosti v selektoru asi 1300 písní.

Dobrý den,

při procházení webových stránek rozhlasu jsem narazila na možnost kontaktovat Vás. Český rozhlas Radiožurnál poslouchám denně a ráda. Nicméně mě velmi mrzí neustálé opakování hraných písniček. Mám pocit, že už můžu pomalu předpovídat, co se bude hrát, dle minulého dne. Hosté, vyprávění, vnoučata… Všechno skvělé, moderátoři úžasní, ale reprodukovaná hudba se poslouchat nedá. Z příjemné písničky se po měsíci poslouchání rozhlasu, alespoň po mě, stává ohraná věc, kterou přepínám.

A otázka zní: Proč? Proč nehrajete větší množství tvorby od jednotlivých autorů?
Proč pořád dokola? Když přepnu vaše rádio, tak právě z tohoto důvodu.

Děkuji

<hr/>

Vážená paní Veselá,

děkuji Vám za dopis s jasně formulovanou připomínkou. Vyžádal jsem si k němu vyjádření hudebního dramaturga stanice Radiožurnál Petra Krále a s pomocí tohoto stanoviska Vám mohu poskytnout přesnější informace.

Radiožurnál má ve svém selektoru zhruba 1300 písní. (Pro srovnání, Impuls jich má cca 1000, Frekvence 1 ještě méně.) Tyto písně rotují ve vysílání podle řady kritérií – nesmí se například opakovat stejná píseň dříve než po určitém časovém intervalu, stejná pravidla se týkají interpretů, žánru atd.

Váš dopis mi potvrzuje zkušenost, která je psychologického rázu. Radiožurnál je stanice založená na poskytování ověřených informací, hudba je zde sice důležitá, ale má funkci rekreační. Výběr písní pro hudebně nesmírně široce rozkročenou cílovou skupinu je komplikovaný. Posluchači často nevěnují hudební složce programu příliš pozornosti. Stalo se mi například, že si posluchač stěžoval, proč v jednom dopoledni hraje Radiožurnál už potřetí stejnou skladbu – a když jsem jeho stížnost prověřoval, zjistil jsem, že šlo o tři různé písně tří různých interpretů.

Přesto nelze podceňovat tzv. "ohranost" jednotlivých titulů. Radiožurnál má mnohem více aktivních skladeb než srovnatelná konkurence, ale přesto, jak ukazuje i Váš dopis, může vyvolávat dojem "ohranosti". Zamezit jí je úkol pravidelných hudebních testů, v nichž se vybrané skupiny posluchačů vyjadřují k tomu, zda předkládané písničky chtějí nadále ve vysílání slyšet, případně jak často apod.

Rád bych závěrem konstatoval, že považuji Vaše sdělení za důležitou zpětnou vazbu a stejně tak s ním bude pracovat i hudební dramaturg Radiožurnálu.

Se srdečným pozdravem a přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio