Telefonát do Noční linky

2. červen 2023

Posluchače, jehož číslo se pouze objeví na obrazovce v aplikaci pro příjem hovorů, lze těžko záměrně vybrat do vysílání na úkor někoho jiného.

Zdravím Vás

a reaguji na pondělní Noční linku ČR Regiony, kterou moderovala paní Jaroslava Barboříková.

Tentokrát mohli posluchači vzpomínat na svá školní léta.

Do pořadu se ale dovolal pán ze Zlína nebo z Otrokovic, který začal mluvit o děkanu VŠE Miroslavu Ševčíkovi, známému prokremelskému propagandistovi.

Paní moderátorka dotyčného pána nechala mluvit, ikdyž mluvil úplně mimo téma a mimo mísu. Patří totiž mezi její fanoušky a pravděpodobně ho osobně zná. Tento pán se do Noční linky vždy dovolá, pokud ji moderuje paní Barboříková, což je velmi zvláštní.

Posluchači se mohou k vybranému tématu vyjadřovat i písemně na stránce Českého rozhlasu. Pondělní Noční linka měla tuto adresu: 

https://zlin.rozhlas.cz/uterni-nocni-linka-zpatky-do-lavic-8956296 .

Mezi písemnými reakcemi však nenajdete můj vzkaz pro dotyčného pána, protože jsem mu napsal, ať se i s Ševčíkem odstěhuje do Ruska.

Je tedy vidět, že ne každý posluchač má právo vyjádřit svůj názor.

Zdraví

M. F.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

dovolte, abych shrnul výsledek svého jednání s vedoucí Programu ČRo Zlín a s koordinátorem Noční linky.

Inkriminovaná pasáž Noční linky v doslovném přepisu zní takto:

"…vy tam máte v Otrokovicách, tam máte samé Fiony, protože včil je v obraze jeden ten pan profesor Ševčík, ten spolku pije krev, že byl na té manifestaci, to je také Otrokovičák…" (to je k danému tématu vše).

(Možno poslechnout zde v čase cca 27:45: https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/zlin/51/2023-03-28)

Moderátorka z tohoto ne zcela jasného (mohu snad použít termín zmateného) vyjádření nevyvodila, o co konkrétně se jedná, nespojila si děkana pražské fakulty s rodákem z Otrokovic, takže toto sdělení nekomentovala, ale snažila se daný hovor ukončit jako celek, neboť se nevěnoval tématu pořadu. Je nutné posluchače směrovat k tématu pořadu, případně se od politicky motivovaných prohlášení přesahujících únosnou míru distancovat. Vedoucí Programu o tom na základě mého podnětu hovořila s moderátorkou pořadu.

V dané chvíli však, jak jsem uvedl, nebylo zcela jasné, o co vlastně posluchači jde.

Stejně jako pracovníci regionálního vysílání nepodezírám moderátorku, že by zmíněného posluchače do vysílání uváděla záměrně a pravidelně. Posluchače, jehož číslo se pouze objeví na obrazovce v aplikaci pro příjem hovorů, lze těžko záměrně vybrat do vysílání na úkor někoho jiného. To, že volající lidé moderátora oslovují důvěrněji, je běžné a moderátoři na to přistupují ve snaze deklarovat osobní zájem o příběhy, s nimiž se chtějí svěřit.

Posledním tématem je Váš písemný příspěvek, který nebyl zveřejněn. Zde souhlasím s nastaveným principem, že se automaticky nezobrazují veškeré došlé písemné reakce, ale jde o výběr příspěvků vztahujících se k tématu. Editování zabraňuje tomu, aby diskuse u Noční linky dostala podobu debat na sociálních sítích se všemi negativy, která to přináší (vulgarity, extrémní politické názory apod.). Takto nehodnotím Váš konkrétní příspěvek, ale vysvětluji, proč jsou publikovány jen texty s přímým vztahem k tématu aktuální Noční linky.

S díky za pochopení a s přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio