Titulování politických představitelů

4. červenec 2023

Ve zpravodajství se editoři neustále potýkají s krácením zpráv, často se proto užívá zkrácená podoba označení.

Dobrý den,

dotaz: proč na všech stanicích říkají moderátoři prezident Pavel? Prezidentů různých společností je v této zemi hodně, prezident republiky jen jeden! Také bylo zvykem říkat s úctou pan prezident. Pro Český rozhlas další degradace ve zkratce?

Zdravím.

Z. V.

________________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za Váš dopis. Máte pravdu, prezidentů firem a institucí máme více, ale prezidenta republiky jen jediného. Z této jedinečnosti vyplývá i to, že pokud se uvede slovo "prezident" bez dalšího upřesnění, je každému zřejmé, o jakou osobu v jaké politické funkci se jedná. Z toho důvodu se ve zpravodajství, jehož editoři se neustále potýkají s krácením zpráv, často užívá takto zkrácená podoba. Pokud bychom měli být důslední, prezident republiky rovněž není správné označení, protože chybí specifikace, o kterou republiku se jedná. Poukaz na to, že je to jasné, je stejného druhu jako můj poukaz na to, že stejně jasný je každému i samotný výraz "prezident". Znám práci zpravodajství, a proto vím, že po jeho pracovnících nemohu požadovat, aby v každé situaci užívali termín "prezident České republiky". Často tak činí a někdy to zkrátí, aniž by tím tu funkci degradovali.

V publicistice, tedy v komentářích a rozhovorech, se slovní spojení "pan prezident" často užívá, stejně jako se často užívá např. "pan premiér, pan ministr", avšak ani v tomto případě nelze užívání tohoto slovního spojení nařídit. Již z toho důvodu, že by to v důsledcích mohlo vést k oprávněným požadavkům, aby stejně titulováni byli političtí představitelé i jiných zemí. To by sice bylo hezké, ale v praxi by to bylo nerealizovatelné.

S díky za pochopení a se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio