Turné Alexandrovců nebylo ignorováno

10. červenec 2017

Český rozhlas informoval jak o zahájení turné Alexandrovců ve Zlíně, tak o neštěstí, které tento soubor nedávno postihlo.

Dobrý den,

letos v květnu proběhlo v ČR turné hudebního armádního tělesa Ruské federace – tzv. Alexandrovců. Koncerty se konaly symbolicky několik dnů po 8. květnu, významném to dni pro ČR.

Bohužel však veřejnoprávní rozhlas ve svém vysílání a regionální stanice zvláště tuto významnou kulturní událost naprosto ignorovaly (úmyslně?). V každém krajském městě proběhly dva koncerty a téměř vždy vyprodané – zúčastnilo se jich i tady v Olomouci odhadem skoro deset tisíc lidí.

Obvykle regionální studia Českého rozhlasu informují o téměř každé významnější kulturní události v regionu, a tentokrát bylo ticho v éteru. Když jsem se přes Facebook dotázal Českého rozhlasu Olomouc, proč o této významné události neinformují, bylo mi suše sděleno, že nemohou informovat o všem.

Vyslovuji zklamání nad tímto jednáním regionálního studia Českého rozhlasu Olomouc a Českého rozhlasu jako takového a domnívám se, že ve své veřejnoprávní funkci v tomto případě naprosto selhal.

Martin Reichel


Vážený pane Reichele,

děkuji Vám za kritickou připomínku týkající se zpravodajské činnosti Českého rozhlasu. Podstatou Vaší kritiky je přesvědčení, že veřejnoprávní médium by mělo posluchače informovat o vystoupeních souboru Alexandrovci, jenž reprezentuje armádu jedné z vítězných mocností druhé světové války, a to obzvláště ve dnech, kdy jsme si připomínali konec této války.

Dovolte mi osobní poznámku – jako milovník vážné hudby oceňuji profesionální úroveň tohoto špičkového pěveckého sboru.

Po konzultacích s příslušnými pracovníky Zpravodajství Českého rozhlasu jsem došel k závěru, že Český rozhlas tuto kulturní událost ve svém zpravodajství neopomněl. Dokladem je například výpis z vysílání Radiožurnálu, nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu, na jehož vlnách zazněl 11. 5. v 19.50 příspěvek věnovaný aktuálnímu turné Alexandrovců.

Posluchače informoval jak o zahájení turné Alexandrovců ve Zlíně, tak o neštěstí, které soubor nedávno postihlo – mimochodem Český rozhlas o této tragédii ve svém zpravodajství podrobně a korektně referoval, což lze zjistit nahlédnutím do vyhledávače na webových stránkách Českého rozhlasu. K této kauze se průběžně vrací, například 1. 6. 2017 věnoval této tragické události a vyšetřování jejích příčin celkem tři příspěvky.

Co se týče květnového turné Alexandrovců v České republice, publicistický příspěvek vysílaný na Radiožurnálu 11. 5. obsahoval kromě zpravodajské složky také zvukové ukázky z vystoupení souboru, informace o konkurzu, který vzbudil obrovský zájem mezi ruskými pěvci, informace o programu a speciálním hostu, francouzské skupině Gipsy Forever.

Tento příspěvek byl v textové podobě doplněné snímkem souboru umístěn na zpravodajské webové stránky Českého rozhlasu iRozhlas, což lze ověřit tímto odkazem:

https://www.irozhlas.cz/kultura/hudba/alexandrovci-se-vraci-do-ceska-koncerty-maji-byt-vzpominkou-na-zemrele-kolegy_1705110600_jaj

Pokud bychom detailně sledovali zpravodajství regionálních stanic Českého rozhlasu, v jejichž působnosti se koncerty květnového turné Alexandrovců konaly, patrně bychom nalezli další zpravodajské pokrytí těchto kulturních akcí. Zařazení informací o kulturním dění je na úvaze editorů jednotlivých stanic.

Z toho, že některé stanice tyto koncerty zpravodajsky nezaznamenaly, nelze podle mého názoru vyvodit závěr o programovém nezájmu či snad dokonce bojkotu těchto kulturních akcí. Důkazem je mimo jiné výše zmíněný příspěvek.

Rozumím Vaší argumentaci, zejména tomu, že tyto koncerty podle Vašeho názoru vyděluje ze stovek jiných kulturních akcí termín květnových oslav konce druhé světové války. Tento kulturně společenský aspekt doporučím při svých jednáních pozornosti pracovníků Zpravodajství Českého rozhlasu.

Přeji Vám pěkný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio