Unikátní sbírka Archivu Českého rozhlasu

25. květen 2017

Studentům umožňuje Archiv Českého rozhlasu pořizovat kopie zvukových záznamů pro akademické účely.

Vážený pane ombudsmane,

studuji hudební vědu na FF UK, kde se často setkávám s tím, že se moji spolužáci potýkají s nemožností užívat nahrávky z rozhlasového archivu, kde se mnohdy nachází unikátní záznamy, jež jinde není možné nalézt. Nahrávku určitého díla studenti často potřebují k plnění svých studijních povinností, ale jsou odkázáni ke studiu jen v budově rozhlasu a nemohou nahrávky například prezentovat na seminářích společně s tématem svého výzkumu.

Bylo by možné zařídit, aby studenti uměleckých oborů měli možnost si nahrávku z Archivu Českého rozhlasu kupříkladu bezplatně přehrát do počítače nebo vypálit na CD?

Moc děkuji!

Srdečně zdraví

Markéta Pokorná


Vážená slečno Pokorná,

Váš dotaz jsem konzultoval s vedoucí Archivu Českého rozhlasu Mgr. Evou Ješutovou. Z jejího vyjádření vyplývá, že pro studijní účely je písemná rešerše poskytována zdarma a nahrávka archivních záznamů je poskytována za paušální částku 200 Kč za hodinu práce technika. Podmínkou je potvrzení akademického pracoviště, že nahrávka bude sloužit studijním účelům (tvorba seminární, bakalářské, diplomové, doktorské práce apod.). Příjemce nahrávky při jejím převzetí v Českém rozhlase podepíše formulář, v němž mimo jiné stojí, že s kopií nahrávky bude nakládat v souladu s obecnou právní úpravou včetně ustanovení autorského zákona a předpisy souvisejícími.

Vzhledem k dokončené digitalizaci převážné části archivních i provozních záznamů není třeba očekávat, že by částka za poskytnutí nahrávky byla neúměrně vysoká. Nahrávka je poskytována na nosiči dle dohody (CD, USB).

Připojuji odkaz na webové stránky pro vyhledávání ve zpřístupněné části fondů: www2.rozhlas.cz/archivy/

Přeji Vám úspěch ve studiu a srdečně zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio