Upoutávky na pořady, Jak to vidí

6. září 2016

Prvky tzv. selfpromo, tedy propagace vlastního vysílání, jsou běžnou součástí činnosti médií.

Obecně se vysílání bulvarizuje. Upoutávky „Uslyšíte za chvíli“, „Zůstaňte s námi“ a jiné pobídky jsou velmi časté. A to vše se říká co nejrychleji. Pořad Jak to vidí byl osekán na dřeň a zmizelo opakování. Dvojka ČRo má na jižní Moravě špatné pokrytí.

Pavel Kozánek

<hr/>

Vážený pane Kozánku,

děkuji Vám za konkrétní připomínky k vysílání Českého rozhlasu. Jestli dovolíte, vyjádřím se k jednotlivým bodům v tom pořadí, v jakém je uvádíte.

Prvky tzv. selfpromo, tedy propagace vlastního vysílání, jsou běžnou součástí programu všech veřejnoprávních i komerčních médií v celém světě a na jejich zařazení do vysílání Českého rozhlasu není nic neobvyklého. Jde ovšem o způsob přípravy takovýchto upoutávek a také o míru jejich výskytu v programu. V tomto bodě se shodujete s dalšími posluchači, kteří by uvítali zvláště na Dvojce ČRo decentnější identifikaci stanice i upozorňování na její další pořady. Tuto připomínku dlouhodobě konzultuji s vedením Dvojky jako podnět, který by mohl být využit zvláště tehdy, kdyby vedení uvažovalo o nové zvukové grafice.

Pořad Jak to vidí bude mít od října reprízu od 20.30, do tohoto výhodného času se přesouvá z nočních hodin. Je to reakce na nespokojené ohlasy posluchačů, kteří si tento pořad oblíbili, ale z různých důvodů nemohli sledovat jeho ranní premiéru a repríza hluboko po půlnoci příliš zasahovala do jejich běžného režimu. Věřím, že tuto zprávu přijmete jako potvrzení toho, že s posluchačskými názory se v Českém rozhlase odpovědně pracuje.

Příjem jednotlivých stanic Českého rozhlasu má své limity dané technickými parametry vysílačů, jejich dosahem a také podmínkami příjmu v místě bydliště některých posluchačů. Český rozhlas pracuje s kmitočty, které má přiděleny, a v tomto rámci se neustále snaží o zlepšení posluchačského komfortu – což ovšem neznamená, že v některých místech by poslech nebyl dosti omezen. Pohled na mapu vysílačů programu Dvojky nesignalizuje, že by jižní Morava byla pokryta hůře než jiné regiony, ale opravdu záleží na konkrétním místě, v němž rozhlas posloucháte. Pokud mi napíšete podrobnější údaje, budu moci tuto část Vašeho dotazu konzultovat s pracovníky Techniky ČRo.

Přeji Vám pěkné letní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio