Upozornění na podvodné e-maily

22. květen 2023

Český rozhlas nemá s falešnými e-maily nic společného, bohužel ale nemůže jejich šíření zabránit. Namístě je maximální opatrnost.

Dobrý den,

do mailové schránky mi přišlo sedm mailů z adresy radiozurnal@rozhlas.cz.
Někdo evidentně zneužívá radiožurnál k rozesílání podvodných emailů.
Pár jich přikládám.

Zasílám vám to jen pro upozornění, že se takovéto praktiky dějí.

Hezký den.

J. J.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za upozornění na podvodný mail. Tento typ útoku využívá vlastnosti technologie elektronické pošty, kde lze podvrhnout adresu odesílatele.
Na základě Vašeho upozornění a obdobných sdělení dalších posluchačů jsem podpořil publikování následujícího sdělení na webových stránkách Českého rozhlasu, které připravil Odbor informačních technologií ČRo:

„Zaznamenali jsme použití e-mailové adresy radiozurnal@rozhlas.cz k šíření podvodných e-mailových zpráv. S těmito e-maily nemá Český rozhlas nic společného a nejsou odesílány z domény Českého rozhlasu. Z hlavičky e-mailu je to patrné. Doporučujeme obezřetnost při otevírání neočekávaných e-mailů. Pokud e-maily obsahují výzvu ke kliknutí na odkaz, je potřeba věnovat zvýšenou pozornost adrese, na kterou e-mail odkazuje.“

Text sdělení se ještě může v detailech změnit, ale to hlavní je jasné: Je to podvod a Český rozhlas s ním nemá nic společného. Bohužel ale nemůže ani šíření takovýchto mailů zabránit. Namístě je maximální opatrnost.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio