Úroveň hlasitosti zvuku

7. listopad 2016

Nedávno došlo k úpravě technických parametrů distribuce signálu ve prospěch mluveného slova.

Dobrý den,

připojuji se k dalším diskutujícím a rovněž já vnímám nepříjemně hlasitější hudbu oproti mluvenému slovu. Také zesiluji hlasitost, pokud chci slyšet mluvené slovo, a snižuji hlasitost, když začne hrát hudba.

Jinak vás mám ráda, hudba mi vyhovuje, i když na poslední programové změny si nemohu zvyknout, byla mi dřívější programová skladba příjemnější. Děkuji.

Alena Mostecká

<hr/>

Vážená paní Mostecká,

redakce Dvojky ČRo mi poslala Váš dopis týkající se nestejné zvukové hladiny mluveného slova a hudby. Této otázce věnuji mimořádnou pozornost, jak dokládá i mé pozvání ing. Straňáka, specialisty na distribuci signálu, do pořadu Káva o čtvrté.

Na webových stránkách ombudsmana ČRo se chystáme zveřejnit příslušné materiály o této otázce, aby veřejnost měla přesné informace o poměru slova a hudby na výstupu, tedy v okamžiku, kdy signál začne putovat do jednotlivých přijímačů. Většina problémů totiž může být způsobena právě technickými podmínkami těchto přijímačů.

Nicméně na základě mých intervencí došlo k úpravě technických parametrů distribuce signálu ve prospěch mluveného slova. Věřím, že toto opatření zlepší Váš posluchačský požitek.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio