Vánoční poselství prezidenta republiky na Dvojce

8. leden 2017

Projev prezidenta v přímém přenosu odvysílaly celoplošné stanice Radiožurnál a Plus i s navazující obšírnou debatou komentátorů.

Je ostudné, že veřejnoprávní rozhlasová stanice (ČRo Dvojka, pozn. kanc. ombudsmana ČRo) nevysílala vánoční projev prezidenta republiky v letošním roce, i když tak vždy činila u předchozích prezidentů.

Je to neúcta nejen k prezidentovi republiky ale i k rozhlasovým posluchačům.

Jaroslava Hrušková

<hr/>

Vážená paní Hrušková,

Vaši připomínku jsem předal šéfredaktorovi Dvojky Martinu Gromanovi. Dovolte mi, abych Vám přiblížil důvody, které vedly k tomu, že projev prezidenta republiky Dvojka do svého programu nezařadila, stejně jako jej nevysílaly ani Vltava, Rádio Junior a další stanice Českého rozhlasu.

Tento důležitý projev na vlny Českého rozhlasu bezpochyby patří a také se mu dostalo náležité pozornosti tím, že jej v přímém přenosu odvysílaly celoplošné stanice Radiožurnál a Plus i s následným komentářem (Radiožurnál) a obšírnou debatou komentátorů (Plus). Každý zájemce o přímý přenos projevu prezidenta republiky jej tedy na vlnách Českého rozhlasu mohl vyslechnout. Právě vznik zpravodajsko-publicistické stanice ČRo Plus má za následek další profilaci celoplošných stanic Českého rozhlasu, které se tak mohou lépe soustředit na priority svých cílových posluchačských skupin. Nehledejte proto za tím neúctu k instituci prezidenta republiky. Jak jsem uvedl, Český rozhlas se své úlohy zhostil se ctí.

Věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením.

Přeji Vám hodně zdraví a štěstí v novém roce a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio