Vánoční vysílání Dvojky

19. leden 2017

Český rozhlas Dvojka rozšiřuje hudební dramaturgii. Záleží teď proto výhradně na tom, jak změny ve vysílání posluchači přijmou.

Dobrý den,

chci Vám poděkovat za pěkné a zajímavé vysílání stanice Dvojka o vánočních svátcích.

Co se týče hudebních pořadů, velmi oceňuji nedělní popolední a velice pohodový pořad orchestru V. Hybše s koledami a dopolední půlhodinku klasické hudby (cca v 10.30 hod), kde mimo jiné zazněl Air od J. S. Bacha. Obé bylo pohlazení na duši a podpořilo krásnou vánoční náladu.

Bohužel, co nám velmi pokazilo náladu, byl sobotní Klub Evergreen. Oba moderátoři přistoupili k Vánocům dost necitlivě. Zazněly tam také písně s vánoční tématikou, ale ta úroveň… Např. krásná píseň Tichá noc, horší provedení jsem ještě neslyšela, bylo to vyloženě ošklivé. Znám tuto píseň od 12 let, kdy jsem se ji naučila v originále na němčině, umím ji i anglicky a dodnes ji ráda zpívám. To, co zaznělo, bylo urážkou nejen autora písně, ale podle mne i posluchačů. Dále, i výběr dalších skladeb byl hrozný. Hlavně, že si to oba moderátoři vždy pochválí. Celý pořad představoval šrám na duši.

Pravidelně poslouchám stanici Dvojka, ale ke své lítosti budu nejspíš v sobotu v poledne na hodinu tuto stanici vypínat. Výhrady vůči uvedenému pořadu mám již delší dobu, ale ten poslední mne rozčílil.

Nikomu neberu jeho mínění o pořadu Klub Evergreen. A je možné, že se některým posluchačům líbí. Ale dost pochybuji, že se to týká velké části posluchačů. Už proto, že hodně posluchačů Dvojky jsou starší lidé s trochu jiným vkusem.

Bylo by možné, abyste v rámci chystaných programových změn přesunuli tento pořad na všední den? Jeho případní příznivci si ho jistě najdou.

Uvažte, prosím, mou připomínku a prosbu.

Ještě dodatek: Mezi pořady, které se nedají poslouchat, počítám i ty trapné Tlučhořovy. Poměrně nudný je též středeční pořad Romana Vaňka (teď mi nenaskakuje jeho název).

S pozdravem

Ing. M. Horáková

P.S. V zájmu objektivity dodávám, že o Vánocích jsem v rádiu slyšela též děsnou koledu v podání V. Čoka. Škoda, že každý nedělá jen to, co opravdu umí.

<hr/>

Vážená paní Horáková,

děkuji Vám za dopis věnovaný převážně vánočnímu programu Dvojky. K Vaší chvále obou hudebních pořadů se připojuji, ocenil jsem, že Dvojka pod novým vedením rozšiřuje hudební dramaturgii a nebojí se ve svátečním čase vybočit z obvyklého "soundu" stanice třeba i směrem k vážné hudbě.

Vaši výtku týkající se Klubu Evergreen jsem konzultoval s šéfredaktorem stanice Martinem Gromanem, který mi potvrdil, že Vám v této věci napsal své stanovisko. Já jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů mohu konstatovat, že to je v mé agendě první negativní ohlas na tento pořad. Posluchači jej spíše chválí. Ovšem pokud zaznamenám více ohlasů, jako je ten Váš, zcela jistě se budu ptát po příčinách posluchačské nespokojenosti.

Stejně tak zaznamenávám Vaši kritiku dalších pořadů Dvojky. Nyní, v období po Novém roce, kdy Dvojka přišla s řadou novinek, bude třeba zvlášť pečlivě zaznamenávat reakce posluchačů. Žádný pořad není nekritizovatelný a záleží na tom, jak změny ve vysílání posluchači přijmou. Toto vyhodnocování je součástí mé práce a i Váš dopis je pro mne v tomto směru cenný.

Přeji Vám vše dobré a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio