Volební kalkulačka na webu iROZHLAS

15. září 2021

Tvůrci Volební kalkulačky neměli v úmyslu pominout nějaký konkrétní politický subjekt, ale řídili se dosavadními průzkumy voličských preferencí. 

Zdravím a ptám se vás, proč není VOLNÝ blok zařazen do vaší ankety volebního průzkumu? Vy některá kandidující hnutí či strany předem diskriminujete? Žádám tímto o nápravu a rovné podmínky pro všechny kandidáty. Děkuji předem za odpověd na můj dotaz..

Se srdečným pozdravem

I. S.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za podnět. Patrně máte na mysli Volební kalkulačku kterou uveřejnil na svých webových stránkách zpravodajský server iRozhlas. Tato kalkulačka vznikla ve spolupráci mezi Katedrou sociologie FSV UK a nizozemskou společností Kieskompas. Byly do ní vybrány politické strany, hnutí a koalice, které podle výzkumů českých agentur Median, Kantar, CVVM, STEM a Data collect dlouhodobě dosahovaly alespoň 1,5 - 2 % preferencí, což bylo jediným kritériem výběru.

V části Strany, koalice a hnutí v kalkulačce se uvádí i následující:

"Do kalkulačky můžete zavést i politický subjekt, který se ve výsledcích volebních průzkumů neobjevil. Podmínkou ale je, že ve volbách v roce 2017 získal více než 0,1 % hlasů, nebo získal v aktuálním výzkumu volebních preferencí alespoň 2 % hlasů. V přehledu jsou zavedeny i samostatné politické subjekty, které se jinak ucházejí o přízeň voličů v koalici. Uživatelé tak mohou vytvořit zcela hypotetické složení sněmovny. Složení sněmovny je možné skládat pouze z níže uvedených subjektů."

Z výše uvedeného vyplývá, že tvůrci Volební kalkulačky neměli v úmyslu pominout nějaký konkrétní politický subjekt, ale řídili se dosavadními průzkumy voličských preferencí. Pokud aktuální voličské preference některého z dalších politických subjektů porostou (např. v průzkumu STEM k 19. 8. 2021 má Volný blok 2 %), je možné zadat do volební kalkulačky i tento subjekt. U Volného bloku je to možné, neboť je uveden v Přehledu zavedených politických subjektů tamtéž. Když jsem tento politický subjekt do Volební kalkulačky zadal, výsledkem bylo v závislosti na užité metodě přepočtu voličských hlasů 4-10 mandátů pro Volný blok. Je přitom třeba vzít v úvahu sdělení tvůrců Volební kalkulačky, že jde o "výsledky upravené uživatelem". Nicméně s daným politickým subjektem je možno ve Volební kalkulačce pracovat.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio