Vychází edice Šesti písní s klavírem J. J. Röslera

28. únor 2024

Ve spolupráci s editorkou, cembalistkou a klavíristkou Alenou Hönigovou vydává Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu kritickou edici dosud nepublikovaných Šesti písní s doprovodem klavíru (Sechs Gesänge mit Begleitung des Pianoforte) od Johanna Josepha Röslera (1771–1812).

Rösler v písních zhudebnil šest německých básní svých současníků Johanna Wolfganga von Goethe (1749–1832), Johanna Georga Jacobiho (1740–1814), Christiana Felixe Weißeho (1726–1804), Karla Maische a patrně Charlotte Albertine Ernestine von Stein (1742–1827). Edice obsahuje německé původní texty písní a také jejich české překlady, jejichž autorem je Petr Koudelka.

Lied des alten Harfners / Píseň starého harfeníka

Das Leben ist der Welle gleich / Jdou vlny života

Weisheit und Torheit / Žít moudře nebo „jenom tak“

Auf das erste Veilchen / Na první fialku        

Am Aschermittwoch / Na Popeleční středu 

Der Wald / Les       

Vydání těchto písní, které je opatřeno originálními ilustracemi Bettiny Zimmermann, přináší vhled do díla bezmála zapomenutého vynikajícího hudebníka, který působil na začátku 19. století v Praze a ve Vídni. Přestože jeho tvůrčí období bylo poměrně krátké, zkomponoval více než dvě stě děl a proslavil se jako talentovaný skladatel, virtuózní klavírista i oblíbený kapelník.

Röslerovy písně jsou dnes prakticky neznámé. Z více než padesáti písní s doprovodem klavíru, které Rösler zaznamenal ve svém katalogu, byla znovunalezena jen asi polovina. Přestože sbírka Sechs Gesänge mit der Begleitung des Pianoforte vyšla v době Röslerova života tiskem, podařilo se nalézt jen jediný exemplář dochovaný v Goetheho muzeu v Düsseldorfu. Nyní bude dostupná hudební veřejnosti: prostřednictvím koncertů, CD nahrávky a této edice.

Další vydané skladby J. J. Röslera:

Partity pro 2 klarinety, 2 lesní rohy a 2 fagoty, ed. A. Hönigová
Praha: Český rozhlas, 2021.
[partitura a party]

Spustit audio