Výlety s Dvojkou

18. duben 2017

Redaktoři a dramaturgové celoplošných stanic Českého rozhlasu projevují naprosto přirozený zájem o celé území českého státu, tvořeného historickými zeměmi Koruny české. Žádné předsudky vůči určitým regionům kancelář ombudsmana ČRo nezaznamenala.

Vážený pane doktore,

Někdy jsme opravdu na pochybách, zda Český rozhlas Dvojka je celostátní stanice. V sobotu tým výletů putoval od začátku roku asi už na osmé místo, ale ani jednou neopustil českou kotlinu. Domnívali jsme se, že pokud by měl být program vyvážen, tak by měla být proporcionálně zastoupena Morava i Slezsko. Podívali jsme se do archivu tohoto pořadu, ale bohužel nejde nám nalézt novější záznamy než 19. 3. 2016, tak jsme zvolili výlety v rozmezí 3. 1. 2015 do tohoto data. Tak jsme zjistili, že v této době se uskutečnilo asi 63 Výletů s Dvojkou. Je charakteristické, že na Moravu směřovalo z tohoto počtu jen 12 výletů a z toho navíc čtyři na vinobraní a jeden na slavnost mandlí. Přitom do samotné Prahy směřovalo 15 výletů. A pokud si srovnáme, že počet obyvatel Prahy je přibližně stejný jako Slezska, pak je zarážející, že tam nesměřoval žádný výlet. Myslíme si, že navštívit za tuto dobu, nepočítáme-li vinobraní, jen Velké Losiny, Zoo Jihlava, Plumlov, Luhačovice, Brno, Slavkov u Brna a Lednici je možno rozhodně považovat za nevyváženost výběru navštívených míst. Myslíme si, že na Moravě a Slezsku je mnoho míst, která by mohla být cílem výletů, a domníváme se, že posluchači Dvojky by mohli být seznamováni i se zajímavými místy Moravy a Slezska.

Poznámka 1, pro odlehčení.

Pokud se tým Výletů domnívá, že opustit Čechy představuje cestu do neznáma, pak jej můžeme ujistit, že Morava i Slezsko jsou civilizované a bezpečné části republiky. Jaká jsou rizika návštěvy vinných sklepů, s tím jsou „Pražáci“ dobře seznámeni, na moravsko-slovenském pomezí už díky zásahu pana Mládka Jožin z bažin Pražáky nežere, také na Valašsku už zbojníci nepůsobí a domácí i turisté jsou okrádáni způsoby běžnými i v Čechách, i když možná méně vynalézavě a v menší míře. Rovněž výlet na Ostravsko už neznamená riziko pádu do těžní jámy nebo být zasypán haldou nebo vrstvou popílku. Jediné riziko je se příliš nápadně při zápasu Baníku vydávat za fandu Sparty. No ale nyní je Baník v národní lize, tak nebezpečí není tak akutní. Co se týká Beskyd, zde se vyskytují vlci, rysi nebo i medvědi, ale od těch je nebezpečí minimální, rozhodně menší než od divokých prasat v okolí Prahy. No a dokonce i na Jesenicku už procesy s čarodějnicemi neprobíhají…

A pokud jde o komunikaci, většina Moravanů i Slezanů rozumí česky, a dokonce i v Brně není pro dorozumění nutno ovládat brněnské hantec.

Poznámka 2, pamětnicko-nostalgická.

Vzpomínáme na Výlety s Dvojkou, které probíhaly pod taktovkou brilantní moderátorské dvojice Pavel Kudrna a Jiří Kokmotos. Nevíme, proč odešli z Českého rozhlasu Dvojky. Ale jejich odchod znamenal pro tuto stanici podle našeho názoru ztrátu, kterou se nepodařilo nahradit, a je to poznat i na pořadu Výlety s Dvojkou.

Útěchou je nám, že Pavel Kudrna moderuje pořad Česko, země neznámá, a i když je to pořad regionální stanice, tak zahrnuje zajímavosti z celé republiky.

Manželé Valovi, Kroměříž

<hr/>

Vážení přátelé,

děkuji Vám za rozbor Výletů s Dvojkou. Vážím si pozornosti, s níž sledujete aktivity Českého rozhlasu. Vaše upozornění jsem předal manažerovi Dvojky Jakubu Hritzovi, který se organizačně podílí na Výletech s Dvojkou, a seznámím s ním také šéfredaktora Dvojky Martina Gromana. Jakub Hritz na mou žádost připravil vyjádření, které přikládám.

Pořad Výlety s Dvojkou ve své dramaturgii zohledňuje zejména místa, kde se děje něco zajímavého – s ohledem na vysílání - a to bez ohledu na to, zda jde o Čechy, Moravu nebo Slezsko. Pokud výběr na začátku tohoto roku vyzněl pro Čechy, je to zcela náhodné. V roce 2015 a 2016 jsme vysílali celou řadu pořadů z Moravy včetně unikátní Hradozámecké noci nebo moravské šňůry v průběhu září 2015. V letošním roce se na Moravu chystáme v rámci velkého projektu, a to od dubna do října, kdy kromě Výletů budeme vysílat i ve všední dny z různých měst (přímo z mobilního studia Dvojky) a v neposlední řadě se opět vydáme na východ naší republiky při Hradozámecké noci, kdy během několika málo hodin objedeme řadu zajímavých míst.

Pokud nám napíšete náměty na zajímavé Výlety, budeme rádi a uvítáme je.

Za tým Výletů

Jakub Hritz


Z vyjádření pana Hritze vyplývá, že dramaturgie Výletů s Dvojkou bude v letošním roce věnovat moravským regionům mimořádnou pozornost. Rád bych v této souvislosti upozornil zejména na projekt tzv. moravské road show, tedy na výjezdy Dvojky do mnoha měst severní, střední i jižní Moravy. Nejde ovšem o nějaké povinné vyvažování aritmetických počtů, to by bylo pro všechny strany nedůstojné a neodpovídalo by to realitě. Redaktoři a dramaturgové celoplošných stanic Českého rozhlasu projevují naprosto přirozený zájem o celé území českého státu, tvořeného historickými zeměmi Koruny české, a jakékoli předsudky vůči některým regionům jsem v jejich práci nezaznamenal. Jestliže se v letošním roce Dvojka rozhodla pro „moravsky“ laděné výlety s Dvojkou, je to přirozený rozměr její práce a nemá to vypovídací hodnotu v kladném nebo záporném vztahu k historickému území Království českého či Markrabství moravského.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio