Výrok v pořadu Zlaté časy

16. červen 2020

Slova Václava Kopty v pořadu Zlaté časy nebyly projevem homofobie, ale nemilým souběhem okolností technického a organizačního rázu.

Vážený pane Kopto, vážení pracovníci Českého rozhlasu Dvojka,

dnes v pořadu Zlaté časy zaznělo, že na pana Koptu pokřikovali herci Okresního přeboru, že “je homosexuál. A jiné nechutnosti.”

Mají tomu tedy posluchači rozumět tak, že pan Kopta prezentuje homosexualitu jako nechutnost? Protože z jeho výroku je to patrné. Že si to, pane Kopto, myslíte, to je dozajista Vaše osobní věc, ale dovoluji si Vám připomenout, že působíte ve veřejnoprávním médiu. Koncesionářské poplatky jsou placeny mj. i homosexuály. Tudíž tito lidé platí práci pana Kopty.

Zejména si Vás ale dovolím upozornit na to, že tímto výrokem je porušován Kodex Českého rozhlasu, který už v preambuli v odstavci C uvádí, že se Český rozhlas zvláště vyvaruje mj. sexuální diskriminace.

Žádám Vás tímto o vysvětlení, co mělo toto výrokové rovnítko znamenat, a jak je možné, že Český rozhlas dává ve svých pořadech prostor k urážení sexuálních menšin na základě osobních názorů moderátorů? Možná Vám to připadá jako malichernost, ale v době, kdy v Evropě i ve světě sílí nesnášenlivost vůči jakékoliv diverzitě, jsou právě tyto jednotlivé a plíživé invektivy vůči neheterosexuálním lidem zvláště nebezpečné. Nota bene v případě Českého rozhlasu, který se v tuzemsku považuje za obránce demokracie.

Předem Vám děkuji za reakci.

S pozdravem

J. P.

_______________________________________________________________________

Odpověď Václava Kopty

Dobrý večer.

Dostala se ke mně Vaše stížnost na moje slova v pořadu Zlaté časy. Nejdříve jsem nechápal, kam vaše rozhořčení směřuje, a tak jsem si inkriminovanou část znovu poslechl a musím Vám dát za pravdu, že se jedná o nešťastnou formulaci, která může právem vyvolat v posluchači dojem, že se jedná o poněkud homofobní vyjádření. Pokud má slova vyvolala tento dojem právě ve Vás, mrzí mě to a přijměte prosím moji omluvu!

Nicméně si neodpustím jedno upozornění: NIKDY bych si nedovolil a ani na vteřinu nepomyslel, že homosexualitu je nutno prezentovat jako nechutnost! NIKDY jsem neměl v úmyslu urážet sexuální menšiny a podporovat svými vyjádřeními sílící nesnášenlivost vůči jakékoliv diverzitě!

A ještě něco: svůj pořad natáčím v průběhu koronakrize u sebe doma v kuchyni, bez zvukaře, bez produkční, či dramturga, takže nemůžu nic na místě stříhat ani opravovat, což vede k tomu, že jsem pod daleko větším tlakem. Zkrátka: člověk v takové situaci někdy rychleji mluví, než myslí! Mrzí mě to. Děkuju Vám za pochopení.                           

Václav Kopta

______________________________________________________________________

Odpověď ombudsmana Českého rozhlasu

Vážený pane,

na základě Vašeho dopisu jsem požádal pana Václava Koptu o vyjádření. Toto vyjádření, které Vám zaslal, jsem od něj obdržel a dovolte, abych se k jeho omluvě připojil. Jeho slova v pořadu Zlaté časy nepokládám za projev homofobie, ale za nemilý souběh okolností technického a organizačního rázu. Pan Kopta se ve svém vyjádření jednoznačně distancuje od projevů homofobie a toto odmítnutí hodnocení lidí na základě jejich orientace potvrzuji i za Český rozhlas.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio