Výroky Martina Kováře v pořadu Jak to vidí

29. srpen 2018

Historik nabídl jeden z mnoha možných pohledů na roli střední Evropy.

Dobrý den,

obracím se Vás zdrcena názory pana Martina Kováře zastávajícího vysoké funkce na UK, který v pořadu Jak to vidí 3. 8. 2018 na Dvojce vyjádřil názor, že 70 let míru v Evropě je anomálie a úplně zapomněl, že na severoamerickém kontinentě je mír více než 150 let. Myšlenka Čech jako mostu se mu zdá směšná, ale zapomněl, že vzdáme-li se krásných ideji a prohlásíme-li je za dětinské, pak nám nezbývá než žít tu skutečnost, kterou si svou tvrdostí pragmatického myšlení připravíme. Každopádně tuto myšlenku uskutečňoval již Karel IV a to byl nějaký diplomat a politik. Byl snad dětina? Nebo bychom měli mít dost cti a sebevědomí se alespoň pokusit pozitivní příklady následovat?

S pozdravem

M. A.

<hr/>

Vážená paní,

děkuji Vám za kritickou připomínku týkající se výroku prof. Martina Kováře. Pořídil jsem si doslovnou citaci tohoto výroku, která zní takto:

Z. Senková: Opakovaně jste se nechal slyšet, naposledy pro týdeník Ekonom, že více než sedmdesát let míru v Evropě považujete za anomálii. Jste historik, expert na moderní dějiny. Z čeho vycházejí, na čem se zakládají vaše obavy?

M. Kovář: Je to historická anomálie. Podíváme-li se opět zpátky, řekněme k počátku evropského novověku, tak jsme nikdy v centrálně západní Evropě takto dlouhé období bez válek neměli. To je unikátní. Ti „viníci“ v dobrém slova smyslu jsou Evropská unie a především Severoatlantická aliance, jaderný deštník Spojených států atd.

Z citace vyplývá, že prof. Kovář hovořil o výjimečné situaci v kontextu dějin Evropy. Tím, že zúžil své tvrzení na „centrálně západní Evropu", zabránil možné polemice poukazující na občanskou válce v Řecku 1946–1949, na balkánské války v devadesátých letech, na občanskou válku a zásah NATO v Kosovu. Nicméně s vědomím této výhrady lze hovořit o naprosto výjimečně dlouhé mírové etapě v dějinách Evropy. Prof. Kovář nesrovnával toto dlouhé období míru se situací na jiných kontinentech, soustředil se výslovně na Evropu.

Názor tohoto historika na roli středu Evropy (most, nebo hranice?) je jedním z mnoha pohledů v diskusi o střední Evropě, která se vede desítky let. Tento názor je možno respektovat, nebo se vůči němu kriticky vymezit. Je to právo každého posluchače a záleží na jeho osobních prioritách a hodnotovém žebříčku. Mohu Vás nicméně ujistit, že Váš názor sdělím paní Zitě Senkové jako užitečnou zpětnou vazbu.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio