Výroky na dětské tiskové konferenci

7. červen 2022

Český rozhlas se na akci podílel poskytnutím zvukové techniky a uložením záznamu na youtube kanál. Výroky hostů nepředstavují stanoviska ČRo.

Dobrý den, pane Pokorný.

Chci se zeptat, jak můžu odhlásit tu vaši jednostrannou hlásnou propagandistickou troubu, kde dokonce diskutujete s dětmi o vraždách politiků a ještě to schvalujete, to je něco neuvěřitelného a je úplně jedno, jestli to je ten či onen politik, to jste to dotáhli teda daleko po 33 letech od změny režimu.

Strašné, strašné a ještě jednou strašné a klidně mě někomu nabonzujte, já si půjdu klidně rád sednout, aspoň budu první politický vězeň v tomto režimu.

Čeho jsem se to dočkal. Já osel cinkal klíčema na Václaváku, dělal transparenty a teď tohle, je mně z vás ani nechci říci co....

P. H.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

dovoluji si poznamenat, že míra souhlasu nebo nesouhlasu s názory, které zaznívají ve vysílání Českého rozhlasu, není v zákonu o rozhlasových a televizních poplatcích zmíněna jako důvod pro odhlášení poplatku. Co se týče tiskové konference, kterou zmiňujete, máte patrně na mysli vyjádření psychologa Tomáše Rektora odpovídajícího na otázku tohoto znění: „Kdyby někdo udělal na Putina atentát, někdo z jeho okolí, kdo si myslíte, že by to byl?“ Odpověď MUDr. Rektora zněla: "Já v podstatě neznám teď člověka, který by si nepřál Putinovu smrt. A v nás všech to teď probouzí spoustu temných myšlenek, se kterými jak dětská, tak dospělá duše velmi obtížně zápasí.“

Chci zdůraznit, že tento výrok není stanoviskem Českého rozhlasu, stejně jako se Český rozhlas neztotožňuje s jinými výroky, které zazní v jeho vysílání. Jde o osobní stanovisko jednoho z hostů tiskové konference, kterou pořádal Junák – český skaut s Radiožurnálem. Český rozhlas se na akci podílel poskytnutím zvukové techniky a uložením záznamu tiskové konference na youtube kanál Radiožurnálu. Tuto tiskovou konferenci nevysílala žádná stanice Českého rozhlasu.

V této souvislosti upozorňuji na slova Adriany Černé z Člověka v tísni, která na Tomáše Rektora zareagovala takto: „Já vůbec prezidentu Putinovi nepřeju smrt. Já si přeju, aby co nejdřív skončil před soudem.“ Pokud byste chtěl znát můj názor, domnívám se, že je třeba pěstovat v mladé generaci povědomí o standardních mechanismech právního státu, které platí pro každého, a sdělovat je způsobem přiměřeným dětskému vnímateli.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio