Vystřižené písničky

2. květen 2024

Problematika autorských a interpretačních práv je specifická oblast s řadou výjimek a nejasností.

V aplikaci můj rozhlas si můžeme poslechnout pořady i několik dní po odvysílání. Na pořad blízká setkání s Ivo Jahelkou jsem se skutečně těšil. Ale vy z rozhovoru vystřihnete zrovna ty písničky, které jsou autorem uvedené, hostem živě zazpívané a rozhovor na ně i významně obsahově navazuje! Celý pořad tak ztratil smysl a zábavný charakter. Nesnažte se to obhájit autorskými právy. Mohu uvést několik příkladů, kde jste to neřešili.

Hlavně že na konci připomenete placení poplatků hlasem Terezy Kostkové.

R. K.

_____________________________________________________________________

Vážený pane Kašpráku,

děkuji Vám za dopis. Problematika autorských a interpretačních práv je hodně specifická oblast s řadou výjimek a nejasností. To podstatné je, že Český rozhlas má rámcovou smlouvu s kolektivním správcem práv týkající se hudebních nahrávek v komerčních studiích, ale ta se netýká například starších rozhlasových nahrávek, u nichž jsou práva omezená jinými (staršími) typy smluv, u některých nahrávek jsou práva omezená jinými ustanoveními apod. To má za následek nejednotné zacházení s hudebními snímky v prezentaci pořadů na internetu. Situaci dále komplikuje rozdílné rozhodování dramaturgie jednotlivých stanic o podobě pořadů na webových stránkách. Dalším faktorem je příprava záznamů pořadů sdílených tzv. třetími stranami (Youtube, Spotify atd.), ty musí být zbavené prvků, které jsou pod autorskými a interpretačními smlouvami. Je to opravdu složité a věřte, že cílem pracovníků Českého rozhlasu není naštvat si posluchače, ale naopak poskytnout jim co nejlepší posluchačské zážitky.

Kompletní znění pořadu, v němž si Tereza Kostková povídala s Ivo Jahelkou, naleznete na tomto odkazu, protože v celodenních záznamech přístupných 30 dní po odvysílání je archivováno úplné vysílání všech stanic Českého rozhlasu.

 https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/dvojka/2024-04-25

 S pozdravem a díky za pochopení

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio