Využívání stejných zpráv na různých stanicích

20. červen 2017

Jednotlivé stanice Českého rozhlasu cílí na poměrně rozdílné posluchačské skupiny, proto vysílání stejného příspěvku znamená jeho účinné rozšíření.

Dobrý den,

nevím, proč mám dnes zase trpět. Iritují mne dvě věci: 1) když redaktor Českého rozhlasu neumí správně česky a 2) když se opakuje stejný příspěvek.

Ad 2) V autě mám Radiožurnál a asi před hodinou jsem poslouchal příspěvek o kouření z Polska. A teď jsem doma a to samé musím poslouchat na Dvojce. Co jsem komu udělal?

Naštěstí zítra jedu na měsíc do Kanady, tak budu mít od Českého rozhlasu pokoj.

Petr Rádl


Vážený pane Rádle,

dovolte mi, abych Vám podal vysvětlení k Vašemu dotazu týkajícímu se publicistických materiálů. Zpravodajství Českého rozhlasu má prostředky a potřebné kvalifikované pracovníky k tomu, aby pro celý Český rozhlas zabezpečilo zpravodajské a publicistické příspěvky. Je na jednotlivých stanicích, jak je podle daných pravidel budou využívat. Případ, který zmiňujete, se odehrál v době, kdy v naší zemi vrcholil mediální zájem o to, jak se v praxi zvládne počátek účinnosti zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, jehož podstatou je zákaz kouření v mnoha veřejných prostorách, mj. v restauracích.

Zpravodajství Českého rozhlasu připravilo materiál o polských zkušenostech s tímto problémem a je pochopitelné, že o takový příspěvek projevily zájem jak Radiožurnál, tak Dvojka.

Nutno podotknout, že posluchači těchto stanic tvoří poměrně rozdílnou posluchačskou skupinu (Radiožurnál poslouchají spíše muži do 40 let věku, Dvojku spíše ženy nad 50 let z menších sídel, ale toto vymezení je samozřejmě velmi schematické a nelze je brát doslova). Proto využití stejného příspěvku znamená jeho účinné rozšíření mezi posluchače Českého rozhlasu.

Jak Vaše osobní zkušenost ukazuje, může se stát, že při přelaďování na různé stanice Českého rozhlasu může posluchač vyslechnout totožný příspěvek opakovaně, ale dovolte mi poznamenat, že podle průzkumů jsou posluchači „svým“ stanicím poměrně věrní a věnují jejich poslechu několik hodin denně. Z tohoto hlediska prosím posuzujte úvahu vedení jednotlivých stanic o zařazení příspěvků, jež považují za přínosné.

Co se týče Vaší poznámky o nesprávném zacházení s češtinou, budu rád, když mi sdělíte konkrétní příklady.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio