Výzva k voličům v magazínu Kolotoč

7. prosinec 2017

Pracovníci Českého rozhlasu by se měli v předvolebním období v jakémkoli typu pořadů vyvarovat formulací, které vyznívají jako podpora nebo odsouzení kandidujících subjektů.

Dobrý den,

dne 19. 10. 2017 v pořadu Kolotoč přibližně v 17.30 hod byl komentář o emigraci Čechů do ciziny v minulosti. Rozhodně nesouhlasím s moderátorkou, která závěrem konstatovala, že bychom měli volit migraci běženců!

To je neslýchané, co si dovolujete před volbami! Požaduji vysvětlení, jak je možné, aby moderátor porušoval nestrannost a vyjadřoval své mínění! Anebo je to agitace v něčí režii?

Antonín Ernst

<hr/>

Vážený pane Ernste,

děkuji Vám za kritickou připomínku.

Pro pořádek ocituji úvod a závěr příspěvku, který v Kolotoči dne 19. 10. krátce po 17.30 přečetla Světla Magni:

„Už zítra jdeme k volbám, a tak si říkám, že bychom si měli připomenout jednu stránku naší historie. To proto, že není radno se přimknout ke stranám, které mají jako hlavní bod programu strach z přistěhovalců.“

Následoval výklad o historii českého vystěhovalectví do zámoří od poloviny 19. století do počátku 20. století. Závěr příspěvku zněl takto: „Máme jen jednu planetu a není naše zásluha, že jsme se narodili právě ve středu Evropy. Proto ani my nevolme strach.“

Pravidla Českého rozhlasu v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2017, která vstoupila v platnost 1. 8. 2017, specifikují povinnosti pracovníků Českého rozhlasu, připravujících zpravodajské a publicistické pořady „v souvislosti s volbami“ či „týkající se voleb“.

Zábavný magazín zajímavostí a hudby Kolotoč takovým typem pořadu není a Pravidla takový typ pořadu výslovně nezmiňují. Vzhledem k charakteru příspěvku týkajícího se českého vystěhovalectví lze v této souvislosti uvažovat o bodu 4.1 Pravidel, kde je uvedeno, že Český rozhlas je povinen zajistit, aby „v politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad vyváženosti a zejména nebyl v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňován některý subjekt, politik nebo kandidát, popřípadě jeho názory, tj. nesmí žádný subjekt, politika nebo kandidáta podporovat či naopak někoho potlačovat“.

Váš dopis mi poslouží jako podklad pro další jednání o této věci a případný podnět k rozšíření stávajících Pravidel.

Podle mého názoru, odvozeného od dikce Pravidel, by se pracovníci Českého rozhlasu měli v předvolebním období v jakémkoli typu pořadů vyvarovat formulací, které vyznívají jako podpora nebo odsouzení kandidujících subjektů, a stejně tak by se měli vyvarovat doporučení posluchačům, který z kandidujících subjektů volit či naopak nevolit.

Toto stanovisko předávám šéfredaktorovi Dvojky a budu s něj vycházet při svých dalších jednáních.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio