Zaostřeno na Floru Olomouc

24. listopad 2016

Pořad typu Zaostřeno je z podstaty věci soustředěn na spor. Nahlíží se v něm na různé oblasti společenského života z různých stran.

Vážený pane ombudsmane,

v prvé řadě mi dovolte, abych Vás co nejsrdečněji pozdravil jménem svým i celé společnosti Výstaviště Flora Olomouc, a.s. Jsme velmi rádi za podporu, kterou Český rozhlas poskytuje v rámci svého vysílání naším aktivitám a především mezinárodním květinovým a zahradnickým výstavám Flora Olomouc, jež s úspěchem pořádáme již několik desítek let.

O to více mě zamrzelo, když jsem vyslechl na stanici Český rozhlas Plus pořad Zaostřeno ze dne 19. října 2016, v němž jeho autorka paní Lucie Vopálenská hovoří o minulosti a současnosti výstav Flora Olomouc se zástupci spolku Flora + z. s., mluvčím naší společnosti Mgr. Adamem Fritscherem a emeritním ředitelem Výstaviště Flora Olomouc, a.s. Ing. arch. Zdeňkem Štefkou, CSc. Z vyslechnutého záznamu jsem bohužel nabyl dojmu, že paní redaktorka nepřistoupila k prezentovanému tématu zcela nezaujatě, jak by se na veřejnoprávní médium slušelo, ale s již předem vytvořeným subjektivním názorem a také s viditelnou (či spíše slyšitelnou) snahou vyhledávat konfrontaci a takzvaně vytvářet „kauzu“. Svědčí o tom nejen její úvodní komentář, ale i fakt, že nejvíce prostoru ve své reportáži poskytla útočně laděným kritikům našich výstav, kterým navíc výhradně náleží první část poměrně obsáhlého příspěvku, jež – jak jistě sám víte – do značné míry předurčuje a vytváří názor posluchače.

Za nepříliš profesionální nepovažuji ani fakt, že materiál natočený v srpnu na letní etapě výstavy byl použit doslova v předvečer podzimní Flory Olomouc, aniž by samozřejmě reflektoval reálie této samostatné výstavy, jíž tak poskytl velmi negativní „reklamu“. A to už vůbec nemluvím o tom, že autorka v reportáži opakovaně tituluje legendu olomoucké zahradní architektury a jednoho z duchovních otců Flory Zdeňka Štefku křestním jménem Jaroslav.

Vážený pane ombudsmane, berte, prosím, tento můj dopis pouze jako povzdechnutí nad jedním, nejen dle mého názoru nepříliš vydařeným a šťastným příspěvkem, který, jak pevně doufám, nezkalí naši jinak výbornou spolupráci. Velmi se těším na její další pokračování.

S přátelským pozdravem

Ing. Jiří Uhlíř

<hr/>

Vážený pane řediteli,

Vašemu podnětu jsem se během uplynulého týdne zodpovědně věnoval, kromě jiného jsem provedl analýzu pořadů věnovaných Floře Olomouc, které odvysílal Český rozhlas Plus 17. 8. a 19. 10. 2016. Zároveň jsem celou věc konzultoval s redaktorkou Lucií Vopálenskou.

Důvodem Vašeho podnětu je postup Lucie Vopálenské, která byla jak moderátorkou pořadu Den v 60 minutách vysílaného 17. 8., tak autorkou pořadu Zaostřeno vysílaného 19. 10. Mou povinností je prošetřit podněty ze strany veřejnosti nestranně a řídit se při tom ustanoveními zákona o Českém rozhlase a Kodexu ČRo. Počínal jsem si tak i v tomto případě a došel jsem k závěru, že dané zákonné normy nebyly porušeny. Paní redaktorka si počínala jako zprostředkovatelka informací, názorů a postojů, nebyla aktivní účastnicí sporu na jedné ze stran. Tuto skutečnost lze doložit podrobnou analýzou obou pořadů. Tak například v pořadu Den v 60 minutách se na oponenta obracela i těmito formulacemi: "Pane Bradáči, skoro to vypadá, že se vlamujete do otevřených dveří. (...) Ředitel vysvětluje, že věci se musí dít postupně. Proč jste zvolili gerilový způsob proměny Flory Olomouc?" Do pořadu Zaostřeno byl kromě výpovědí obou stran zařazen i záznam, na němž dvě náhodně oslovené návštěvnice Flory Olomouc tento projekt chválí s tím, že stejně spokojeni jsou i mnozí další návštěvníci. Debata pak je vedena tak, aby obě strany měly srovnatelný prostor pro své argumenty. Závěrem zaznívá stanovisko, že k řešení stavu je nutná schůzka všech zainteresovaných a že zodpovědnost leží na zřizovateli, tedy na olomoucké radnici.

Důležitou okolností je fakt, že problematikou Flory Olomouc se paní redaktorka začala zabývat na základě vlastního uvážení, nikoli na základě kontaktování jednou ze stran sporu. Přivedl ji k tomu dlouhodobý zájem o přírodu a její prezentaci v městských podmínkách. Lze tedy vyloučit motivaci "vyrobit kauzu" v něčí prospěch či neprospěch. Kdybych měl shrnout to nejpodstatnější, pokud Lucie Vopálenská nachází příčiny dané situace, pak to je nejspíš financování ze strany zřizovatele, nikoli primárně aktivita současného vedení Flory Olomouc.

Z rozhovoru, který jsem s paní Vopálenskou vedl, je patrné, že ji celá situace upřímně zajímá, že chápe složitost Vašeho postavení a že její snahou nebylo a není stranit jednomu nebo druhému účastníku sporu. O tom svědčí i její odhodlání celou věc dále sledovat, a to i na úrovni regionální politiky, kde je možno nalézt odpovědi na klíčové otázky, jejichž zodpovězení leží mimo možnosti Vaše i Vašich oponentů.

Rozumím Vašemu pocitu rozčarování z toho, že svou energii věnujete projektu, který ve výsledku je rozporován. Ovšem pořad typu Zaostřeno je z podstaty věci soustředěn na spor - každý den se v něm nahlíží na některou oblast našeho společenského života z různých stran. Kdybych měl věc posoudit ze svého nezaujatého pohledu, zatím jsme v tomto případě byli svědky fáze průzkumu terénu, sběru materiálu a průběžného vyhodnocení. Nyní by měla přijít další fáze, v níž bude potřeba celý problém dostat "do dalšího patra", tedy na úroveň zřizovatele. Pokud Vám mohu za základě své zkušenosti s mediálním prostředím poradit, přijměte zmíněné rozhlasové pořady jako přirozený (byť ne vždy příjemný) mediální rozměr své práce a vyjděte paní redaktorce vstříc v jejím dalším novinářském sledování celého problému. Jsem přesvědčen, že v tomto případě jde skutečně o věc, tedy o to, aby Flora Olomouc měla parametry špičkové mezinárodní přehlídky. Může se stát, že právě tato aktivita Českého rozhlasu vývoj pozitivně ovlivní, ovšem to dnes nikdo nedokáže předvídat. Nicméně již sama upřímně míněná snaha podívat se na příčiny současného stavu a nalézt cesty k jeho zlepšení je cenná.

S Vaším dopisem jsem paní redaktorku seznámil a věřím, že pro ni bude cennou zpětnou vazbou.

Pokud byste měl dojem, že jsem při formulování svého stanoviska nezohlednil některé okolnosti, anebo že se další vývoj ubírá jiným směrem, než jaký jsem předpokládal, samozřejmě se na mne můžete kdykoli obrátit. Rád Vám v rámci svých pravomocí vyjdu vstříc.

Přeji Floře Olomouc co nejvíce spokojených návštěvníků a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio