Zhoršení kvality zvuku na Dvojce?

12. únor 2020

Pořad Pokračování za chvilku s moderátorkou Halinou Pawlovskou se od počátku natáčí v pracovně paní Pawlowské, kvalita zvuku tedy může být horší než ze studia.

Dobrý den,

pravidelně doma posloucháme ČR Dvojku a mám technický dotaz. Poslední dobou mám pocit, jako by se zhoršila kvalita zvuku pořadů ze studia a zvuk zní, jako by byl pořad natáčen v koupelně (je lehce slyšitelná ozvěna a zvuk má plechový odstín). Není to natáčením v novém studiu?

Konkrétně dnešní pořad (neděle 19.1.) "Co Čech to Němcová".

S pozdravem

P. K.

____________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za konkrétní dotaz. Konzultoval jsem tento problém přímo s šéfredaktorem Dvojky Ondřejem Nováčkem, zejména proto, že Dvojka nedávno získala nově vybavené studio. Jeho akustické parametry ověřovala sada akustických zkoušek, které ukázaly, že toto studio patří po technické stránce k nejlepším v Českém rozhlase. Proto je opravdu namístě otázka, kterou jste položil.

Odpověď Vás možná překvapí. Pořad Pokračování za chvilku s moderátorkou Halinou Pawlovskou se od počátku natáčí přímo v pracovně paní Pawlowské, která se rozhodla zvát své hosty do domácího prostředí. Kromě jiného může pozorný posluchač v akustickém pozadí zaznamenat i štěkot psů, křik vnoučat, výtah, klimatizaci nebo domovní zvonek, zkrátka ruchy patřící k běžnému provozu domácnosti. Velmi často jde o přímý přenos.

U tohoto pořadu může být tedy kvalita zvuku skutečně horší než ze studia, ale domnívám se, že autenticita prostředí a s tím spojená uvolněnější atmosféra natáčení to posluchačům dokáže vynahradit. Nicméně považuji za správné, aby posluchači byli o této okolnosti, tedy o místu natáčení, informováni.

Pokud byste měl výhrady k akustice jiných pořadů Dvojky, prosím sdělte mi je. Pokusím se zjistit příčinu.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio