Zprávy založené na ověřených informacích

1. listopad 2017

Ověřování zpráv z minimálně dvou na sobě nezávislých zdrojů je žurnalistickým standardem Českého rozhlasu.

Dobrý den, pane ombudsmane,

ví Český rozhlas o této činnosti - http://aeronet.cz/news/muslimove-na-severu-cech-trenuji-strelby-ze-? Když ano, proč posluchači nejsou informováni? Musím se tam vypravit a vidět to na vlastni oči. Doufám, že tam potkám pracovníky Českého rozhlasu, jak mapují situaci.

Prokop Svačina


Vážený pane Svačino,


předně musím konstatovat, že zpráva na webu Aeronet nesplňuje žurnalistické standardy, které dodržuje Český rozhlas, a proto ji nelze přebrat do zpravodajství Českého rozhlasu. Zmíněnými standardy, které pracovníkům Českého rozhlasu ukládá Kodex ČRo, mám na mysli zejména ověřování zpráv z minimálně dvou na sobě nezávislých zdrojů a snahu o objektivnost zajištěním názorů všech zainteresovaných.

Chápu, že vyznění zprávy může působit alarmujícím způsobem. Nicméně zde chybí ověřená fakta. Zejména zpráva neuvádí žádný důkaz o propojení zmíněných muslimských mužů na teroristické skupiny, jde o holé konstatování. Spekulací a nepodložených informací je v článku více.

Nicméně i přes tyto základní novinářské nedostatky jsem článek postoupil redakci Českého rozhlasu Sever, pokud by je zpráva zaujala a chtěli s ní dále v souladu s Kodexem Českého rozhlasu pracovat.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio