Český rozhlas a životní prostředí

16. únor 2024

Český rozhlas by měl jít příkladem i v takových oblastech společenské odpovědnosti, jež bezprostředně nesouvisejí s jeho posláním média veřejné služby.

Vážený pane ombudsmane, 

píši Vám ohledně problematiky, která se týká používání přílišného množství papírů v rámci ČRo, především pak v rámci zpravodajství. Je smutné přes webový přenos vidět ve studiu zprávaře/zprávařku, který/á sedí před zapnutým monitorem a přitom v ruce drží několik papírů se zprávami. Jsou výjimky, kde toto pochopili, jako třeba ČRo Pardubice, a používají monitory, když už je tam mají. Dalším problémem je, že ve většině studií svítí tyto monitory i přes noc, kdy se vysílání neúčastní moderátor, což je třeba i 10 hodin (19:00–5:00) nebo se ve dne, za ostrého slunce, svítí ve vnitřních prostorách umělým osvětlením, často ještě nehospodárným. Na toto jsem některá studia upozornil, bohužel situaci neřešili.

V dalším kroku by bylo dobré zapojit umělou inteligenci a pomocí ní zprávaře postupně zcela nahradit (moderátory ne, to je něco zcela jiného). Přiznejme si fakta – řada zprávařů ČRo nemá příjemný hlas, mají problémy s intonací na konci věty, přeříkávají se, občas zadrmolí, čtou příliš rychle nebo pomalu a tak dále.

Pokud by se tedy stalo, že se ve vládě nepodaří zajistit zvýšení koncesionářského poplatku pro Český rozhlas a mělo by dojít třeba i na diskutované snižování počtu stanic, měl byste se zaměřit na

1) výměnu osvětlení za LED technologii v rámci celé skupiny ČRo,

2) instalaci senzorů denního světla pro automatickou regulaci intenzity osvětlení vnitřních prostor,

3) nulovou toleranci používání papírů pro zprávaře a nahrazení papírů monitory,

4) nahrazení části pracovníků umělou inteligencí.

Milý pane Pokorný, Český rozhlas má ještě řadu rezerv pro úspory a inovace. Věřím, že mé poukázání na některé z nich neberete špatně. Rozhlas je mou srdeční záležitostí a záleží mi na tom, aby se podniku dařilo co nejlépe a nebylo nutné v příštím roce přistoupit k redukci vysílání.

S přátelským pozdravem

L. H.

______________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za zajímavý podnět. Jsem s Vámi zajedno v přesvědčení, že Český rozhlas by měl jít příkladem i v takových oblastech společenské odpovědnosti, jež bezprostředně nesouvisejí s jeho posláním média veřejné služby. Dovolím si nejprve ocitovat část z textu, který připravila vedoucí Oddělení strategického rozvoje Martina Poliaková jako garant projektu snižování ekologické stopy jako důsledku činnosti Českého rozhlasu.

V roce 2022 se Český rozhlas ve Strategii 27 pro digitální dobu zavázal k tomu, že bude systematicky podnikat takové kroky, aby byl jeho vlastní provoz environmentálně udržitelnější. To znamená nejen investovat do obnovy technologií a vybírat taková řešení, která spotřebují méně energie, nastavit šetrnější provoz a v celém řetězci snižovat emise skleníkových plynů, ale také se zaměřit na otázky komunikace environmetální udržitelnosti vůči veřejnosti a v neposlední řadě vyžadovat udržitelné hodnoty v celém svém výrobním řetězci.

Pro nastavení akčních plánů pro snížení environmentální náročnosti provozu si v roce 2022 a 2023 nechal Český rozhlas spočítat uhlíkovou stopu v souladu s požadavky mezinárodního standardu GHG Protokolu. Výsledky inventarizace za rok 2021 ukázaly, že emisím skleníkových plynů dominovala spotřeba elektrické energie na vysílačích, které si Český rozhlas pronajímá od Českých Radiokomunikací (42 %), spotřeba elektřiny (15 %) a zemního plynu na vytápění pracovišť (9 %). V souladu s doporučeními Závěrečné zprávy za rok 2021 se Český rozhlas pro následující roky zaměřil na snížení spotřeby nejvýznamnějších složek uhlíkové stopy společnosti, souvisejících s nákupem elektrické energie a provozem vysílačů.

Výsledky inventarizace využil management Českého rozhlasu pro nastavení cílů k větší environmentální udržitelnosti do dlouhodobých plánů rozvoje Českého rozhlasu a také pro Strategii 27 pro digitální dobu. Na konci roku 2022 ukončil vysílání na středních vlnách (AM), které bylo desetkrát energeticky náročnější na provoz než síť krátkých vln (FM). V distribuci naopak výrazně podpořil energeticky šetrnější digitální vysílání DAB+. Nastartoval také výměnu stávajícího elektrického osvětlení za moderní a mnohem úspornější LED osvětlení ve všech svých objektech a mimo jiné pokračoval i ve výměnách nejstarších klimatizačních a vzduchotechnických jednotek za modernější a úspornější s využitím rekuperace. 

Díky nastavení i sledování jednotlivých indikátorů, využití moderních systému měření a regulace a samotnou realizací výše zmíněných kroků se podařilo Českému rozhlasu meziročně  v období 2021 a 2022 snížit celkové emise t CO2 o 20 %. K výraznému poklesu emisí t CO2 o 34 % došlo v dodavatelském řetězci. Zavedení těchto opatření přineslo zároveň úsporu cca 10 % spotřebované elektrické energie oproti předchozím obdobím. Mezi další významné kroky, které již Český rozhlas v této oblasti realizuje nebo plánuje, patří především rozhodnutí pro léta 2023 a 2024 nakupovat elektrickou energii výhradně z obnovitelných a certifikovaných zdrojů a tím příznivě podpořit energetický mix České republiky. Ke každé MWh dostává Český rozhlas záruku původu, jedinečné číslo, které garantuje operátor trhu s energií v ČR. Neznamená to, že přímo energie odebíraná Českým rozhlasem je z obnovitelných zdrojů, ale díky tomuto kroku mají všichni obyvatelé v ČR vyšší poměr energie z obnovitelných zdrojů každý den.

Koncem 1. pololetí roku 2023 proběhla instalace spořičů vody na většinu sanitárního vybavení (umyvadlové baterie a sprchy) v komplexu budov ČRo Vinohradská. Předpokládaná úspora by se měla pohybovat okolo 50 % na vodném a stočném a energiích za ohřev teplé vody při každodenním používání bez ztráty komfortu.

Český rozhlas využívá a postupně rozšiřuje efektivní systémy automatizace budov, které hrají významnou roli v transformaci budov k jejich udržitelnějšímu provozu. Cílem je výkonný systém měření a regulace schopný optimálně regulovat všechny primární zdroje energie v budovách, řešení maximálně využívající synergií mezi jednotlivými technickými zařízeními, í umožňující vzdálený dohled odkudkoliv, zdravé vnitřní prostředí s optimální teplotou, osvětlením a kvalitou vzduchu. V přípravě je také využití fotovoltaiky v objektech Českého rozhlasu. Nespornou výhodou tohoto kroku bude energie využitelná přímo v energeticky náročném provozu.

Český rozhlas se jako veřejný zadavatel taktéž věnuje environmentálně odpovědnému zadávání veřejných zakázek. Kromě aktuální úpravy interních předpisů, kde vymezil oblasti nakupovaného zboží a služeb do budoucna povinně zohledňující environmetální dopad, byla tato kritéria již promítnuta i do řady realizovaných či probíhajících veřejných zakázek.

Kromě již výše zmíněného nákupu „zelené“ elektrické energie probíhat například soutěž na zajištění zaměstnanecké jídelny a provozu kavárny v atriu budovy B na pražských Vinohradech, v rámci které bude nově kladen důraz na recyklovatelné materiály u jednorázového nádobí, možnost používat omyvatelné vratné nádoby nebo rozšíření povinnosti třídění odpadů z gastroprovozu (bioodpady a oleje). Kladen je důraz také na používání ekologicky šetrných a biologicky odbouratelných mycích prostředků a na čisticí prostředky nezatěžující životní prostředí. Stejně tak se nabídka nápojů se do budoucna rozšíří o kávy a čaje splňující mezinárodní standardy fairtrade či s bio-certifikací.

V budoucnu bychom chtěli tato kritéria uplatňovat například i u služeb na zajištění úklidu budov Českého rozhlasu, při nákupu kancelářských a hygienických potřeb, při nákupu kancelářského papíru nebo v rámci zajištění propagačních předmětů.“

Tato zpráva bude v letošním roce aktualizována, ale myslím, že jsou v ní naznačeny trendy maximálního respektu k životnímu prostředí.

Co se týká používání papírů v Českém rozhlase, jednou z prvních iniciativ v rámci kroků k větší šetrnosti vůči životnímu prostředí bylo automatické nastavení tisku v tiskárnách na oboustranný tisk a černobílý tisk. Používán bude jen recyklovaný papír. Snížení tisku papíru v kterémkoli úseku včetně studií, o kterých píšete, je prioritou. Speciálně  ve studiu jde o to, že nesmí být za žádných okolností ohroženo vysílání. Papír je zde pojistkou pro případ poruchy monitoru nebo počítačového programu.

Postupně se zavádějí opatření, která sníží energetickou náročnost budov v majetku Českého rozhlasu. V letech 2022-2023 se v nich vyměnilo tam, kde to bylo možné, stávající osvětlení za LED, s tím souvisí instalace čidel přítomnosti na toaletách. Využívá se rekuperace z teplotně náročných provozů (chlazení a ohřev), byl nainstalován systém, díky němuž lze regulovat teplotu v jednotlivých budovách, ale stejně tak v jednotlivých v místnostech. V loňském roce ušetřil Český rozhlas díky úsporným opatřením ve spotřebě vody 50 % na vodném a stočném.

Umělá inteligence byla dominantním tématem nedávného zasedání managementu Českého rozhlasu. Nástroje AI umožňují rozhlasovým pracovníkům zrychlit některé procesy, veřejnoprávní rozhlas ale bude stále mezi AI a posluchače stavět kvalifikovaný dohled. AI již nyní plní řadu úkolů, s nahrazením moderátorů v živém vysílání se však prozatím podle mých informací nepočítá.

Pokud byste se chtěl seznámit se zásadami užívání umělé inteligence v činnosti Českého rozhlasu, doporučuji Vám tento odkaz:

https://informace.rozhlas.cz/pravidla-pro-uzivani-umele-inteligence-v-ceskem-rozhlasu-9169447

Vážím si toho, že na činnost Českého rozhlasu pohlížíte i z jiné perspektivy, než je jeho mediální činnost. Budu rád, když Vás mé informace přesvědčí o tom, že odpovědnost vůči životnímu prostředí není pro lidi v Českém rozhlase prázdným pojmem.

Se srdečným pozdravem

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio