Divadlo Rokoko stoleté. V Galerii Vinohradská 12 najdete novou výstavu

29. září 2015

Říjnová výstava v Galerii Vinohradská 12 nese název 100 let Divadla Rokoko. Její autorka Justina Kašparová představí jedno z nejznámějších malých pražských divadel, kterým prošly desítky významných osobností českého kulturního života.

V rámci expozice, která mapuje roky existence tohoto kulturního fenoménu, uvidíte mimo jiné program Divadélka Rokoko z roku 1917, fotografie z představení Ference Futuristy Můj manžel větroplach z roku 1933, snímky z nejslavnější éry Darka Vostřela a Václava Šaška, dvě fotografie Kresleného divadla a mnoho dalších, většinou dosud nikde nepublikovaných fotografií.

Vernisáž výstavy se bude konat ve čtvrtek 1. října od 17 hodin za účasti ředitele Městských divadel pražských Ondřeje Zajíce, herce Jana Vlasáka, autorky výstavy Justiny Kašparové a šéfredaktora stanice Dvojka Českého rozhlasu Miroslava Dittricha. Všichni jste srdečně zváni. Výstavu si dále můžete prohlédnout každý říjnový čtvrtek od 10 do 18 hodin.

Z historie divadla:
Divadlo poprvé otevřelo své prostory 25. prosince 1915. Pod vedením ředitele Karla Hašlera zde byla uváděna především kabaretní produkce s mezinárodním programem. Vystupovala zde Červená sedma a mnoho dalších umělců jako např. Ferenc Futurista a Vlasta Burian. O rok později se vedení divadla ujal Eduard Bass, který změnil jeho jméno na Divadélko Rokoko. V letech 1935 – 1936 se Rokoko stalo na přechodnou dobu útočištěm Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Pod názvem Spoutané divadlo zde uvedli premiéru Balady z hadrů.

I v následujících letech divadlem prošly desítky známých umělců, mezi nimiž byli Jiří Šašek, Darek Vostřel, Eva Pilarová, Hana Hegerová, Jaroslava Adamová, Václav Voska, Stella Zázvorková, Boris Rösner a mnoho dalších. Tisíce diváků sem chodily na představení Pražského komorního baletu pod vedením Pavla Šmoka.

Od roku 2006 až dodnes zde působí herecký soubor Městských divadel pražských pod vedením ředitele Ondřeje Zajíce a uměleckého šéfa Petra Svojtky. Na repertoáru najdete více než 14 inscenací, od velkých příběhů české i světové literatury, autorské projekty přes inscenace věnující se mezilidským vztahům nebo současná česká dramata až po komedie. Kromě toho se tu pravidelně konají netradiční akce, např. Soirée, Dámské jízdy a Představení pro nezadané.

Další informace naleznete na webových stránkách divadla zde.

Spustit audio