Šneci z medového těsta

V receptech našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou význam medu v lidovém prostředí a přidají recept na šneky z medového těsta.

Ingredience
  • 5 dkg hladké mouky
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 5 vrchovatých lžic tekutého medu
  • 5 dkg cukru
  • 10 dkg másla
  • 4 dkg kvasnic
  • 2 žloutky
  • 1/4 l smetany
  • citrónová kůra
  • špetka soli
Ingredience
  • na náplň: ½ kg tvarohu
  • 5 lžic medu
  • 1 vejce
  • mleté vlašské ořechy

Do mísy dáme mouku, uděláme do ní důlek, do kterého dáme trošku cukru, kvasnice a 5 lžic smetany. Když kvásek vzejde, přidáme všechny ostatní suroviny a zaděláme těsto, které necháme kynout asi 1 hodinu.

Potom těsto rozdělíme na 2 díly. Rozválíme, pomažeme tvarohem rozmíchaným s medem a vajíčkem, posypeme ořechy a stočíme jako závin. Nakrájíme asi 1 cm silné proužky, které rukou zmáčkneme. Posypeme ještě ořechy.

Pečeme ve vyhřáté troubě asi ¼ hodiny. Horké potřeme máslem a rumem, sypeme cukrem.