Zveme vás na Příběhy z jiného světa Ester a Sáry Kuchynkových

27. únor 2023

Výstava komiksů a ilustrací sester Kuchynkových v Galerii Vinohradská 12 otevírá dveře zpátky do dětství, kdy byl život plný dobrodružství, tajemna a úžasu. Slavnostně zahájena bude ve středu 1. března v 17 hodin. Srdečně vás zveme.

„To nejsou kouzla, je to jen hra. Je to příběh, který jsi slyšel, když jsi byl malý. O bytostech z mechu a vílách z papíru. O starých opuštěných domech, které žijí svým vlastním životem. O tom, že náš svět není takový, jakým se zdá být“, říkají autorky.

Výstava bude pro veřejnost otevřena každé pondělí od 12 do 18 a čtvrtek od 12 do 14 hodin do poloviny dubna.

Ester Kuchynková

Vystudovala ilustraci na FDULS v Plzni. Ještě během studia ilustrovala poslední vydání Hochů od Bobří řeky od Jaroslava Foglara a vytvořila ilustrace pro projekt Komenský 2020. Dlouhodobě spolupracuje se spisovatelkou Klárou Smolíkovou. (Začarovaný Hvozd, Morčata v Akci). V současné době spolu vytváří naučnou stezku pro město Česká Kamenice.)
Jejími oblíbenými náměty jsou scény z knih a komiksů (Nekonečný příběh, Letopisy z hlubin věků) a ilustrace k vlastním příběhům. Motivy přátelství, sebeobětování, silných emocí, krajin z jiných světů, rozpadající se města, konce a nové začátky.

Ráda by dokončila svůj osobní komiksový projekt a našla si víc času věnovat se tvůrčímu psaní.

Má ráda procházky v lese, krásu, černý čaj, animované filmy, videohry se zaměřením na příběh (Life is Strange, Undertale) a českou hudbu (Zrní, Radůza). Důležitými tématy jsou pro ni vztah k přírodě, ostatním bytostem a všem věcem, které nás obklopují.
V březnu tohoto roku nastupuje jako studentka na farmářskou školu.

Sára Kuchynková

 V současnosti studuje poslední ročník Mediální ilustrace na FUDLS v Plzni. V roce 2020 vytvořila v rámci svého studia zde knihu Klíčení, která získala ocenění děkana za vynikající bakalářskou práci. Jedná se o Concept art k vlastní fiktivní videohře. Postavy Víl, které se v ní vyskytují, byly vytvořeny skládáním a lepením růžového průsvitného papíru, který byl následně ozdoben usušenými květy. Poté byly nafocené v prostředí, které vznikalo jako koláže přírodnin.

V rámci stáže Erasmus strávila rok života na Hungarian University of Fine Arts v Bupadešti. Tam společně s ostatními studenty z ateliéru Intermedií vystavovala na výstavách It’s All about The Dirt a Mirror Project.

Momentálně pracuje na diplomové práci, komiksu s krycím názvem Dům pro Panenky, a své počítačové hře vytvořené v programu RPG maker.

Inspiraci nachází ve svých snech, pohádkách, mytologii, přírodě a kouzelných bytostech, kterými je obklopena. Dělá jí radost voda, mytí rukou, déšť a noční koupání. V budoucnu by se ráda naučila animovat a žila vedle oceánu.

Spustit audio