2012 I. kategorie Zpravodajsko-publicistické pořady do 10 minut

4. únor 2013

Dvě ocenění pro redaktory Českého rozhlasu Ostrava a jedno ocenění pro redakci ČRo 1 - Radiožurnálu – takový je součet jarní etapy soutěžní přehlídky rozhlasové publicistiky a dokumentu REPORT 2012, kterou už tradičně pořádá Sdružení pro rozhlasovou tvorbu.

Kategorie „reportáž do 10 minut“ umožňuje velké rozpětí jak v tématech, uchopení témat, zvukových možností, stavby, komentářů a hlavně zkratky. Zas a znovu jsem překvapován, jaké množství informací, poselství, vyjádření, zachycení skutečnosti, reportování v pravém i pomyslném slova smyslu se vejde do deseti minut. A to je maximální délka příspěvku, málokdy využitá. Umět se vyjádřit na tak malé časové ploše je opravdu známkou určitého mistrovství, zkušenosti, schopnosti „prodat“ rozhlasovou práci.

I. cena - Martin Knitl – Díra do světa
Z více než dvaceti přihlášených příspěvků zvítězila reportáž ostravského Martina Knitla „Díra do světa“ o duchovním z Hlučínska, který k potěše všech nechal namontovat v kostele kameru přenášející prostřednictvím internetu veškeré dění.
ČRo Ostrava

Martin Knitl
0:00
/
0:00

II. cena - Jana Jeckelová – Lékařská dokumentace v potoce
Druhé místo patří začínající ostravské redaktorce Janě Jeckelové za reportáž „Lékařská dokumentace v potoce“. Na ploše necelých dvou minut v ní podává plastický obraz o neobvyklém nálezu v Dětřichovicích na Bruntálsku.Na ploše necelých dvou minut v ní podává plastický obraz o neobvyklém nálezu v Dětřichovicích na Bruntálsku.
ČRo Ostrava

Jana Jeckelová

III. cena - Lubomír Smatana– Černý farář
Třetí místo si odnesl redaktor Radiožurnálu Ľubomír Smatana za originálně pojatý portrét Černý farář“ o africkém misionáři Bobu Ogolovi, který už pátým rokem působí v Nejdku u Karlových Varů.
ČRo 1 – Radiožurnál

Ľubomír Smatana
0:00
/
0:00

Spustit audio