2012 III. kategorie - Dokument od 30 do 60 minut

4. únor 2013

Dva dny na podzimním Reportu 2012 tvůrci soutěžili s pořady, které vznikaly za užití uměleckých rozhlasových postupů – strukturované rozhlasové pásmo, feature v jeho umělecké podobě, umělecká koláž, dramatickou stavbu obsahující dokument apod.), a to v rozsahu od 30 do 60 minut.

Tuto přehlídku každoročně pořádá Sdružení pro rozhlasovou tvorbu ve spolupráci s Českým rozhlasem a dalšími partnery. Soutěží se ve třech kategoriích: publicistický pořad do 10 minut, komponovaný publicistický pořad a rozhlasový dokument. Všech třech kategorií se v roce 2012 zúčastnila bezmála stovka soutěžících. Přítomni byli také studenti, rozhlasoví teoretikové a slovenští rozhlasoví kolegové.

Jiří Hubička, Report 2012, Slapy

I. cena – Hlavní cena generálního ředitele ČRo a Cena Zdeňka Boučka za originalitu zpracování - Radim Nejedlý - Rudá kráska- dokument o sebepoškozování
„Ubližuju si, abych něco cítila.“ Tak popisuje svou motivaci k sebepoškozování jedna z aktérek dokumentu Rudá kráska. K uvolnění každodenního stresu a úzkosti, ukrývání jizev před okolím a povětšinou marnou snahu se sebeubližováním přestat.
ČRo Brno pro ČRo 2

Radim Nejedlý, Report 2012

II. cena - Případ William Nathan Oatis a spol. - Jiří Hubička
Pozadí soudního procesu s americkým novinářem z července 1951. Historie pozapomenutého politického procesu se prolíná s historií nálezu vzácného zvukového záznamu.
APF pro ČRo2

III. cena - Nemám žádné jméno - Bronislava Janečková a Daniel Moravec
Kdo napsal skvělou knihu „Nemám žádné jméno“, která získala tři mezinárodní ocenění a v Nizozemsku je prý známější než deník Anny Frankové? Byla to světoznámá holandská autorka knih pro děti a mládež Miep Diekmannová, nebo si jen přivlastnila text české židovské spisovatelky Dagmar Hilarové, jak tvrdí její syn? Na tyto otázky hledá odpově´d dokument Bronislavy Janečkové a Daniela Moravce.
Centrum výroby a ČRo 2

Broňa Janečková a Vlado Príkazský, Report 2012

Spustit audio