Bilance 2016

3. červen 2016

Zúčastnilo se 48 lidí - mezi nimi studenti Univerzity Palackého z Olomouce ze studentského rádia UP AIR, studentky DAMU,zástupci Rádia Proglas, zástupci DRDS, rozhlasoví elévové a další. Části programu a diskuse se účastnil člen Rady ČRo Petr Šafařík a příští den Eva Hazdrová-Kopecká, ředitelka programuČRo. Tvůrčí pracovníky reprezentovali režiséři, dramaturgové, hudebníci, dokumentaristé a nezávislí autoři pořadů v externím vztahu s institucí Český rozhlas. Kritické reflexi přispěli i pracovníci archivu a nezávislí publicisté.

Vyslechli jsme 21 pořadů. Z toho 6 bylo rozhlasových her ( včetně jedné z Rádia Proglas), 2 pořady pro děti (+ jeden pořad vytvořený DRDS pro literární vysílání Vltavy). 4 pořady spadaly do žánru literární feature, hraný dokument, publicistické pásmo a kulturní publicistika.
5 pořadů bylo vytvořených pro literární vysílání na Vltavě i Dvojce (Četba na pokračování, Souzvuk, Kabinet, Dramatizovaná povídka, Schůzky s literaturou). Dva pořady vznikly jako zvláštní formát k významné příležitosti – Putování časem za Mistrem Janem Husem a Karel je King. Tři literárně-dramatické miniatury reprezentovaly univerzitní UP Air Radio.

V diskusích jsme zaznamenali vývoj zvukového designu, dramaturgickou odvahu, autorský i režijní experiment, mimořádné herecké výkony, výsledky plodné spolupráce napříč profesemi. Osvěžující neoposlouchané hlasy (včetně dětí a herců z mimopražských divadel) i osvědčené hvězdy, často v produktivním setkání před mikrofonem.
Bilance je nesoutěžní přehlídka, jež si cení vůle tvůrců vystavit hotové dílo kritice. Zážitek z poslechu 21 pořadů vypovídá o tom, kam rozhlasová tvorba za poslední rok dospěla, kde uvázla a kudy míří.

Spustit audio