Eseje o poezii a době Karla IV.

15. květen 2017

Rok 2016 byl prostoupen oslavami 700. výročí narození Karla IV., krále a císaře, s jehož jménem si často spojujeme představu nebývalého kulturního rozkvětu zasahujícího rovněž oblast literatury. Na stránkách knihy Eseje o poezii a době Karla IV. se čtenářům nabízí, aby v této době ještě na chvíli setrvali.

Naleznou v ní eseje, které byly v květnu 2016 vysílány v Českém rozhlase na stanici Vltava a které se tak či onak týkají středověké poezie i jejích moderních ohlasů. Pro knižní vydání byly eseje místy rozšířeny a především obohaceny o odkazy k další literatuře a o několik úvodních poznámek. Jejich cílem je usnadnit publiku průnik do písemnictví starších dob, pro povzbuzení i poučení.

Během čtyř týdnů pohlédli jejich autoři na literaturu zorným úhlem čtyř kardinálních ctností: statečnosti, moudrosti, uměřenosti a spravedlnosti. Tyto rozhlasové pořady jsou v podobě vloženého CD součástí publikace. Interprety středověkých textů jsou herci Ivan Řezáč, Lukáš Hlavica, Jaroslav Achab Haidler, Jan Bidlas a Milena Steinmasslová. Skutečnost, že je kniha obohacená o možnost poslechnout si básně v herecké interpretaci, je zásluhou spolupráce se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu, které s podporou Státního fondu kultury připravilo CD. Je to důležitá součást publikace, protože středověké básně byly většinou určeny ke zpěvu a hlasité recitaci či předčítání (uvědomme si, jakou vzácností byla ve středověku kniha a jak málo lidí dovedlo vůbec číst!).

Dramaturgyně Alena Zemančíková představuje publikaci o středověké epoše

Publikaci vydal Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR spolu s Radioservisem. K dostání je v prodejně Radioservisu na Vinohradské12 a v běžné knižní distribuci.

Kniha byla představena za účasti autorů Matouše Jalušky, Jany Fantysové – Matějkové a Martina Schorma a dramaturgyně pořadu Aleny Zemančíkové. Přítomní hosté vyslechli několik ukázek z CD, které literární historikové doplnili zasvěcenými komentáři a besedou.

Spustit audio