Jak vidí svět člověk s roztroušenou sklerózou? Odpoví výstava Cesta za duhou v Galerii Vinohradská 12

4. listopad 2015

Cesta za duhou je projekt, jehož cílem je představit díla autorů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní a ukázat pohled autora – pacienta na svou nemoc, své okolí, svět kolem sebe. V rozhlasové Galerii Vinohradská 12 budou tyto práce vystaveny od 3. do 29. listopadu.

Najdete zde kresby, malby, fotografie, keramiku, práce s textilem, šperky… Každý volí vlastní způsoby sebevyjádření a autorů s tímto onemocněním bohužel stále rok od roku přibývá.

Pravidelné pořádání výstav děl nemocných s roztroušenou sklerózou Cesta za duhou začalo v roce 2001 ve starokatolickém sociálně pastoračním středisku Communio. V té době tam probíhaly kurzy výtvarného umění „Malování pro radost“ a série výstav autorů s různými zdravotními problémy. Jako výstavní prostory jsou záměrně volena veřejně přístupná místa. Je potřeba, aby se o nemoci a pracích pacientů s RS dozvěděli i lidé, kteří by běžně do galerie na podobnou výstavu nepřišli. Výstava je pravidelně doplněna konferencí pacientů a lékařů na téma nových poznatků v léčbě této choroby. I ta se letos bude konat v Galerii Vinohradská 12 v sobotu 7. listopadu od 10 do 14 hodin. Její průběh budete moci sledovat online na Youtube.

Další informace o projektu najdete na adrese www.cestazaduhou.cz. Pro veřejnost je galerie otevřena každý čtvrtek od 10 do 18 hodin.

Spustit audio