Kořenný chleba podle receptu z Podkrkonoší

V povídání o kuchyních našich babiček připomeneme nejen jeden z mnoha druhů receptů na chleba, ale také pletení ošatek, v kterých se nechával kynout.

Ingredience
  • ¼ kg žitné mouky
  • 3 dkg kvasnic
  • trochu vody
  • 2 lžíce sádla
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
Ingredience
  • Náplň: ¼ kg tvarohu
  • drobně nasekané dva svazky petržele
  • 2 svazky cibulové natě
  • 1 svazek kopru
  • 1 nakrájená cibule
  • dva stroužky česneku utřené se solí
  • špetka pepře

Do mísy dáme mouku, do důlku v ní nalijeme vodu, přidáme droždí, necháme vzejít, osolíme a těsto dobře propracujeme. Necháme hodinu kynout. V misce si připravíme z tvarohu a bylinek náplň. V ošatce vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme tvarohovou náplní a stočíme jako závin. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu.