Kořenný chleba podle receptu z Podkrkonoší
V povídání o kuchyních našich babiček připomeneme nejen jeden z mnoha druhů receptů na chleba, ale také pletení ošatek, v kterých se nechával kynout.
Ingredience
- ¼ kg žitné mouky
- 3 dkg kvasnic
- trochu vody
- 2 lžíce sádla
- špetka soli
- 1 vejce na potření
Ingredience
- Náplň: ¼ kg tvarohu
- drobně nasekané dva svazky petržele
- 2 svazky cibulové natě
- 1 svazek kopru
- 1 nakrájená cibule
- dva stroužky česneku utřené se solí
- špetka pepře
Do mísy dáme mouku, do důlku v ní nalijeme vodu, přidáme droždí, necháme vzejít, osolíme a těsto dobře propracujeme. Necháme hodinu kynout. V misce si připravíme z tvarohu a bylinek náplň. V ošatce vykynuté těsto rozválíme na placku, potřeme tvarohovou náplní a stočíme jako závin. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu.