Krkovička s vomajdou z kvásku podle receptu z Pojizeří

V povídání o kuchyních našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou období polétí a význam žita a také recept na krkovičku s vomajdou z kvásku.

Ingredience
  • ¾ kg vepřové krkovice
  • 2 cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • ¼ l piva
  • 2 lžíce kvásku
  • 2 lžíce sádla

Maso nakrájíme na silnější plátky. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme. Na rozpáleném sádle opečeme maso z obou stran dozlatova a vyndáme z kastrolu. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli a osmahneme. Zalijeme pivem. Rozmícháme dohladka a vložíme plátky masa. Pod pokličkou dusíme doměkka.

Kvásek důkladně rozmícháme dohladka s trochou vody na řídké těstíčko. Když je maso měkké, vyjmeme je opět ven a do šťávy nalijeme kvásek. 2-3 minuty povaříme a vrátíme do omáčky maso.

Podáváme s knedlíkem.