Krkovička s vomajdou z kvásku podle receptu z Pojizeří
V povídání o kuchyních našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou období polétí a význam žita a také recept na krkovičku s vomajdou z kvásku.
Ingredience
- ¾ kg vepřové krkovice
- 2 cibule
- sůl
- mletý pepř
- ¼ l piva
- 2 lžíce kvásku
- 2 lžíce sádla
Maso nakrájíme na silnější plátky. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme. Na rozpáleném sádle opečeme maso z obou stran dozlatova a vyndáme z kastrolu. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli a osmahneme. Zalijeme pivem. Rozmícháme dohladka a vložíme plátky masa. Pod pokličkou dusíme doměkka.
Kvásek důkladně rozmícháme dohladka s trochou vody na řídké těstíčko. Když je maso měkké, vyjmeme je opět ven a do šťávy nalijeme kvásek. 2-3 minuty povaříme a vrátíme do omáčky maso.
Podáváme s knedlíkem.