Nakládaná zelenina podle Anuše Kejřové
Nahlédneme do kuchařky z roku 1905 od Anuše Kejřové, a dozvíme se, jakou zeleninu používat k nakládání a přidáme i recept na nakládanou zeleninu.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Používají se ořezané hlavičky chřestu, malé, zelené fazolové lusky, vyloupaný hrášek, růžičky květáku, malé ředkvičky, malounké klásky kukuřičné (zbavené vláken a již zažloutlé).
Mrkve, celer a brukve se vykrájejí pomocí tvořítka hvězdičky nebo kolečka, aneb zoubkovaným nožem vykrajují se podlouhlé kousky.
Vše vhodí se do vařící slané vody a vaří do měkka. Mezitím svaří se dobrý vinný ocet, několik pepřů a 2 nová koření. Měkká, uvařená zelenina dá se do vychladlého svařeného octa, mezi to vloží se šalotka (malá cibulka), dříve v mléce uvařená, aby nebyla příliš ostrá. Přidá se to do ostatního octa a na vrch se vloží kolečka křenu.
Pak se to narovná do sklenic a zaleje uvařeným vychladlým octem. Sklenice obváží se měchuřinou, nebo v teplé vodě máčeným pergamenovým papírem, a tenkým drátkem k hrdlu láhve přitáhnou.