Bigos z Lašska

Z jídel našich babiček, které se vařily v moravských regionech, vybíráme bigos. Jeho domovem je Lašsko, tedy severovýchod Moravy.

Ingredience
  • 10 dkg kysaného zelí
  • 40 dkg hovězího masa
  • sůl
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžičky kmínu
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžička majoránky
  • 2 cibule
  • hrst sušených hub
  • 20 dkg sádla
  • 40 dkg vepřového masa
  • 15 dkg škvarků
  • 1 klobása (papriková)

Propláchnuté zelí zalijeme vroucí vodou, přidáme na kousky nakrájené hovězí maso, osolíme a vložíme všechno koření, nakrájenou cibuli a houby a dusíme. Potom asi po 2 hodinách přidáme sádlo, vepřové maso a škvarky a dusíme další 2 hodiny. Nakonec vložíme klobásu a opět dusíme 2 hodiny. Pak necháme odležet jeden den. V kraji se říká, že správný bigos, se musí dusit nejméně 7 hodin.