O vztahu hudby a slovesnosti ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu

3. duben 2014

Takové bylo hlavní téma letošního semináře Sdružení pro rozhlasovou tvorbu na Prix Bohemia Radio 2012 v Poděbradech. Zvukový záznam hlavních řečníků - Jana Štolbu, Lukáše Hurníka, Libora Soukupa a Miroslava Buriánka - a následnou diskusi si můžete na našich stránkách poslechnout i vy.

Hudba i slovo znějí v rozhlase samostatně, také se ale ve vysílání prostupují. O hudbě mluvíme v hudebních pořadech, pořady slovesné hudbou doplňujeme. V Českém rozhlase, jako v jediném médiu, hudbu vykládáme, uvádíme ji, recenzujeme, komentujeme. Hudba rozhlasové vysílání rytmizuje, odlehčuje, ale také dodává patos.

Naopak slovo je často zhudebňováno a slovesné pořady mají často jako téma hudbu.

Hudba ovšem vstupuje se slovem také do sémantického vztahu, vzájemně tvoří nové významy. Hudba má schopnost definovat slovo v čase i v prostoru skladbou dobovou nebo lokálně příslušnou. S významem slova v hudbě se dá pracovat ve více plánech – kontrastně, ironicky, metaforicky, jak vědí režiséři slovesných pořadů.

Hudba a slovo v rozhlase spolu mají ovšem i vztah konkurenční, což je téma zejména pro dramaturgy vysílání a jeho editory.

O slovo k tématu jsme požádali literárního kritika, esejistu, hudebníka a básníka Jana Štolbu, šéfredaktora stanice Vltava, hudebního skladatele a publicistu Lukáše Hurníka, šéfredaktora Českého rozhlasu České Budějovice a hudebníka Libora Soukupa a režiséra Miroslava Buriánka z Českého rozhlasu Plzeň.

0:00
/
0:00
0:00
/
0:00
Spustit audio