Poslouchejte on-line pořady přehlídky REPORT 2021

3. listopad 2021

Letošní Report je po festivalu Prix Bohemia Radio a programové offscreen sekci Hear Mezinárodního filmového festivalu v Jihlavě třetí akcí tohoto podzimu, soustředěnou na dokumentární audio tvorbu. Zmíníme-li ještě srpnové DOKU zahrady v Litomyšli, můžeme s jistotou konstatovat, že se potkáváme se vzedmutou vlnou zájmu o dokumentární a publicistickou auditivní tvorbu jak u posluchačů, tak u nových autorů, tvůrců podcastů a produkčních společností.

I dosti specifický program letošního Reportu byl od první výzvy pro autory otevřen do sféry rozvíjející se podcastové scény. Zatímco dosud se v programu Reportu objevovaly pořady produkované mimo Český rozhlas jen výjimečně, letos jsou přihlášené podcasty mimorozhlasové produkce suverénními zástupci kvalitní tvorby v rámci žánru audio dokumentu a publicistiky.

Vedle přijetí a prolnutí s komunitou tvůrců etablujících se na podcastové scéně je zájmem Sdružení pro rozhlasovou tvorbu, nabídnout i novým posluchačům audio obsahů kontakt s dosavadní rozmanitou tvorbou autorů, nejčastěji zatím tvořících v produkci Českého Rozhlasu.

Souběžně s pořádáním Reportu tedy nabízíme na jednom místě všechny pořady přehlídky, které jsou dostupné on-line na dále uvedených odkazech.

AFRIKA MI ZMĚNILA DNA

Autoři: Jiří Pasz a Eva Lammelová
Dramaturgie: Ivan Studený
Mistr zvuku: Ladislav Čurda, Jonáš Rosůlek

Z Afriky pocházíme všichni, celý rod Homo sapiens. Za tisíce let nám Evropanům zbělela kůže, přivykli jsme na chlad a stvořili to, čemu říkáme moderní společnost. Můžou návštěvy Afriky bělochovi znovu měnit DNA? Sám sebe se na to ptá dokumentarista, novinář a cestovatel Jiří Pasz v dvoudílném dokumentu. Jak ho Afrika mění, co mu dává a co bere?

ROK POD ROUŠKOU – 4. díl Druhá vlna

Autor: Daniel Kupšovský
Dramaturgie: Ivan Studený
Mistr zvuku: Jiří Benák

Seriál mapující rok 2020, kdy Česko postihla světová pandemie. Díl 4. – Druhá vlna popisuje konec léta a podzimní lockdown. 

MOJE KAMARÁDKA ZUZKA

Autorka: Tereza Reková
Dramaturgie: Brit Jensen
Mistr zvuku: Roman Špála

V pátek třináctého dostala Zuzka ke třináctým narozeninám nečekaný dárek. Byl jí diagnostikován nádor na páteři. Do běžného života se vrátila až po roce náročné léčby. Když se nemoc o jedenáct let později vrátila, začala s ní autorka, její kamarádka, natáčet dokument. Poslechněte si příběh o přátelství, optimismu a o životě s těžkou nemocí. 

K JÁDRU VĚCI: LABUTÍ JEZERO

Autor: Damian Machaj a Storylab audio
Spolupráce: Lucie Kryzová, Ondřej Kalous

Ikonický Čajkovského balet je výzvou pro každý baletní soubor. Balet Národního divadla je prvním velkým souborem mimo německé prostředí, který získal povolení inscenovat titul v choreografii Johna Cranka, navíc v originální kostýmní a scénické výpravě. Poznáte, v jakém momentu se princ Siegfried zamiluje do labutě? Víte, která balerína poprvé otočila neuvěřitelných 32 fouettés? Podcast K jádru věci s PR baletu Kateřinou Hanáčkovou a primabalerínou Terezou Podařilovou o okouzlující lehkosti labutí na jevišti a velké dřině tanečníků na zkouškách.

FOTBAL, TO JE HRA

Autorka: Mária Pfeiferová

Dramaturgie: Ivan Studený

Sportovní sázky jako past na fotbalisty. Dluhy, zničené rodinné vztahy i sebevražda. To jsou nejčastější důsledky závislosti na sportovním sázení. Podle tříletého průzkumu specializované poradny Prevent 99 v Českých Budějovicích pochází 90% lidí s touto závislostí z fotbalového prostředí. Příběh bývalého hráče Dynama České Budějovice Petra ukazuje, že první sázky uzavírají mladí sportovci dřív, než jim to umožňuje zákon. 

VÁLKA MEZI ŘÁDKY – PŘÍBĚH OTTO DAŇKA

Autorka: Naďa Reviláková
Dramaturgie: David Hertl
Mistr zvuku: Jitka Procházková

Dokumentární pásmo věnované osudu muže, který jako chlapec přežil věznění v Osvětimi. Autorka za pomoci neznámých dokumentů a výpovědí pamětníků rekonstruovala život chlapce od deportace do vyhlazovacího tábora, jeho život v Osvětimi, peripetie jeho návratu i pozdějšího života… 

VLČÍ DĚTI

Autorka: Bronislava Janečková
Dramaturgie: Viola Ježková
Mistr zvuku: Tomáš Gsöllhofer
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal

Dokudrama o dětech, které po válce nikdo nechtěl. Příběh dlouho tajených osudů německých dětí, které přežívaly po 2. světové válce v Litvě a v Sovětském svazu.

JAZZ AU CHELLAH. KDYŽ ZA JAZZEM, TAK DO MAROKA

Autor: Zdeněk Přidal
Mistr zvuku: Lenka Čurdová, Jitka Procházková

Za uplynulých čtyřiadvacet ročníků se marocký festival Jazz au Chellah proměnil z komorní přehlídky převážně pro diplomaty v pětidenní akci, kterou denně navštíví až 1400 diváků. Nasajte její atmosféru v reportážním vydání pořadu Svět jiné hudby. V pořadu zazní vedle rozhovorů a autentických terénních nahrávek také ukázky z desek vybraných protagonistů přehlídky: maďarsko-belgické kapely Next.Ape, kvarteta African Jazz Roots francouzského bubeníka Simona Gouberta a senegalského hráče na koru Ablayeho Cissoka, francouzské flétnistky se syrskými kořeny Naïssam Jalal, portugalského tria TGB, marockého hráče na oud Alaa Zouitena a španělské zpěvačky a saxofonistky Evy Fernández. 

PETR LÉBL PODLE RADKY DENEMARKOVÉ

Autor: Marek Mojžíšek
Dramaturgie: Daniel Kupšovský
Mistr zvuku: Jitka Špálová, Lukáš Vorel

Portrét herce a scénografa, který zazářil na divadelním nebi devadesátých leta a v roce 1999 dobrovolně odešel z tohoto světa, skládá svým vyprávěním spisovatelka Radka Denemarková, která přímo v závěti Petra Lébla dostala nelehký úkol vytvořit jeho životopis.

KOMUNISTICKÉ POLIBKY ANEB TROJITÝ BREŽNĚV A DVOJITÝ CHRUŠČOV

Autor: Ľubomír Smatana
Dramaturgie: Michaela Krčmová
Mistr zvuku: Jiří Flossmann

Komunisté už se nelíbají. Kdysi dávno to ale bylo běžné a uvítací ceremoniály mezi vysoko postavenými komunistickými pohlaváry se bez soudružského polibku neobešly. Proč se ale komunisté začali takhle spektakulárně líbat, když to nedělali na veřejnosti běžně ani milenci? Letošní 100. výročí založení komunistické strany v Československu se stalo pádnou záminkou k tomu hledat odpověď na neobvyklý politický rituál. 

MŮJ STRÝC LOUPEŽNÍK

Autorka: Silvie Bizjak
Dramaturgie: Brit Jensen
Mistr zvuku: Roman Špála, Tomáš Pernický

Loupežník, trestanec, recidivista, ale i skvělý hudebník a výborný bavič se smyslem pro humor, to je strýc dokumentaristky Silvie Bizjak. Ve svém dokumentu se pokusila zachytit složitou osobnost člověka, jenž se i přes nesporné osobní kvality nedokáže srovnat s životem v mezích zákona.

ČESKÉ PODSVĚTÍ – epizoda 8.
Občan Rittig – O tenké hraně zákona po miléniu

Autor: Damian Machaj a Storylab audio
Spolupráce: Lucie Kryzová, Dan Moravec, Ivan Horák, Adam Miklica, Josef Klíma

Na svém instagramovém účtu o sobě Ivo Rittig tvrdí, že je eskamotér. Většina české společnosti ho má ale zapsaného pod pojmem lobbista. Adam Miklica s Josefem Klímou, kteří se v druhé sérii Českého podsvětí posunuli od divokých devadesátek k tuzemským kauzám nového tisíciletí, se probírají minulostí a specifickou image kontroverzního podnikatele.

PROBUZENÍ V MOSTĚ

Autorka: Sabina Vrbková
Dramaturgie: Daniel Moravec
Spolupráce: Daniel Kupšovský
Mistr zvuku: Jitka Kundrumová

Je to město plné zeleně. Navíc s cenově dostupným bydlením. Ale má své mouchy. Severočeské město Most je příběhem osudového spojení komunistické ideologie a architektury. Mělo být zářnou ukázkou pokrokového, zdravého stylu bydlení. Stalo se jednou z nejproblémovějších lokalit u nás. V dokumentu se mimo jiné dozvíte, co trápí děti v místním sídlišti Stovky a co má s tím vším společného slavný francouzský architekt Le Corbusier. https://dvojka.rozhlas.cz/probuzeni-v-moste-8346677

MŮJ PRASTRÝC JAN

Autor: Pavel Šuba
Dramaturgie: Ivan Studený
Mistr zvuku: Jaroslav Novotný                                                

Autor dokumentu vzal posluchače na zdánlivě obyčejný rodinný výlet Českým lesem západně od Tachova až na hranici s Bavorskem. Pro lepší orientaci si stáhnul do mobilu sedmdesát let starou mapu. A překvapivě archivní materiály Státní bezpečnosti. A tak se z obyčejného výletu rázem stala cesta do nejtemnějšího koutu jeho rodiny. Jsou v něm zametena letitá smítka křivd, pavučiny strachu a jen tenoučká, ještě k tomu notně zašmodrchaná nitka jednoho neuvěřitelného příběhu.

 

Spustit audio