Posvícenská kachna pečená na česneku

K svatováclavskému posvícení patřily v dobách našich babiček hry na krále a královničku a samozřejmě i řada dobrot. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali kachnu pečenou na česneku.

Ingredience
  • 1 kachna
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • kmín
  • 1 lžíce hladké mouky

Očištěnou kachnu potřeme na povrchu i uvnitř česnekem utřeným se solí a majoránkou, vložíme na pekáč, podlijeme vodou, pokmínujeme a obvyklým způsobem pečeme v troubě dozlatova. Upečenou kachnu vyjmeme a šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody a dobře povaříme. Kachnu rozdělíme na porce, přeléváme šťávou a podáváme s bramborovým nebo chlupatým knedlíkem a dušeným zelím.