Posvícenská kachna pečená na česneku
K svatováclavskému posvícení patřily v dobách našich babiček hry na krále a královničku a samozřejmě i řada dobrot. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali kachnu pečenou na česneku.
Ingredience
- 1 kachna
- sůl
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- kmín
- 1 lžíce hladké mouky
Očištěnou kachnu potřeme na povrchu i uvnitř česnekem utřeným se solí a majoránkou, vložíme na pekáč, podlijeme vodou, pokmínujeme a obvyklým způsobem pečeme v troubě dozlatova. Upečenou kachnu vyjmeme a šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody a dobře povaříme. Kachnu rozdělíme na porce, přeléváme šťávou a podáváme s bramborovým nebo chlupatým knedlíkem a dušeným zelím.