Report 2011 zná své vítěze

4. listopad 2011

Podej ruku, příběh romského sirotka, který po odchodu z dětského domova skončil na ulici, kde se ho ujal jeho bývalý vychovatel a dnes redaktor ČRo Budějovice Ivan Studený, získal hlavní cenu Generálního ředitele Českého rozhlasu i cenu Zdeňka Boučka za originalitu zpracování na letošní podzimní přehlídce publicistické a dokumentaristické tvrorby. Probíhala od úterý 1. listopadu do čtvrtka 3. listopadu ve Ždáni na Slapech. V kategorii publicisticky do 30 minut se na prvním místě umístil plzeňský režisér Miroslav Buriánek s nekonvenčním portrétem básníka Josefa Hrubého s názvem Otylé ach..

Na jarním Reportu 2011, v publicistické kategorii do 10 minut, zvítězila reportáž I pod zemí jezdí rikša redaktora Českého rozhlasu Ostrava Martina Knitla.

Cena generálního ředitele se uděluje pořadu s nejvyšším počtem bodů ve všech třech kategoriích soutěže - dokumentaristické, publicistické a zpravodajsko-publicistické.

Podrobné výsledky


I. kategorie - publicistika do 10 minut

1. místo - I pod zemí jezdí rikša, reportáž o spletitém světě důlní dopravy v kilometrové hloubce
Martin Knitl, Český rozhlas Ostrava

2. místo - Katedrála na vlastní ruce, reportáž z prohlídky katedrály svatého Václava v Olomouci se speciálně vyškolenou průvodkyní pro nevidomé.
Radoslava Kvasničková, Český rozhlas Olomouc

3. místo - Pražská lítačka, reportáž zachycující průběh kuriózní soutěže s tematikou pražské MHD.
Jan Herget, Český rozhlas 1 – Radiožurnál


II. kategorie - publicistika do 30 minut

1. místo - Otylé ach...
Rozhlasové memorabilie o poezii a výtvarném uměníMezi obrazy a myšlenkami s plzeňským básníkem Josefem Hrubým, laureátem prestižní ceny Magnesia Litera (2011), a ředitelem Galerie města Plzně Václavem Malinou v prostoru pod Plzeňskou věží.
Autor a režisér: Miroslav Buriánek
Zvukový mistr: Jiří Emil Silovský
ČRo Plzeň

2. místo - Studio M – Orchestr Pražské konzervatoře nastudovává s Jiřím Bělohlávkem „Mou vlast"
Publicistický fíčr o přípravě zahajovacího koncertu Pražského jara 2011 se záběry práce dirigenta Jiřího Bělohlávka se studenty konzervatoře a jejich bezprostřední dojmy z prvního kontaktu se světoznámou uměleckou autoritou.
Autor: Tomáš Černý
Zvukový mistr: Tomáš Zikmund
Český rozhlas 3 -Vltava

3. místo - Dětem z Vilšan
Pořad z cyklu Dobrá vůle o skupině českých dobrovolníků z o. s. BODAJ, kteří pravidelně jezdí pomáhat do Ústavu sociální péče pro děti a mládež ve Vilšanech na Ukrajině.
Autor: Michaela Smolařová
Dramaturg: Lenka Svobodová
Režie: Yvona Žertová
Zvukový mistr: Roman Špála
Český rozhlas 6


III. kategorie - rozhlasový dokument do 60 minut

1. místo - Podej ruku
Příběh romského sirotka, jenž po odchodu z dětského domova skončil na ulici, a snahy jeho bývalého vychovatele, zároveń autora dokumentu, který se mu pokusil podat pomocnou ruku. Příběh má svůj začátek, epizody a zlomové události, ne však konec. Jen mnohé zatím nezodpovězené otázky.
Autor: Ivan Studený
Dramaturg: Daniel Moravec
Zvukový mistr: Michal Kolář
Český rozhlas České Budějovice

2. místo - Neměnila bych
Život se s ní nepáře. Ona přesto, nebo právě proto, dře, bojuje dál. Ve sportu, při cestování, v boji se zákeřnou nemocí, v rodině, při charitě... Nevzdává se a nefňuká. Dokument mapuje čtyři roky života naší přední postižené atletky Jany Fesslové. Jak sama říká: Neměnila bych. Ovšem je všechno tak, jak se zdá a jak vypadá?
Autor: Daniel Moravec
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer

3. místo - Sdílej!
Více než tři miliony Čechů dnes mají účet na sociální síti Facebook. Sdílejí zde své fotografie, hudbu, ale mnohdy také zcela osobní informace. Dokument Sdílej! přibližuje jak stinné, tak radostné stránky života ve virtuálním světě Facebooku.
Autor, režisér a mistr zvuku: Radim Nejedlý
Dramaturg: Daniel Moravec
Český rozhlas Brno

Spustit audio