Vernisáž výstavy Aliny Tutueanu byla v duchu symbolů

16. leden 2015

Ve čtvrtek 15. ledna se v Galerii Vinohradská 12 konala slavnostní vernisáž výstavy prací začínající rumunské výtvarnice Aliny Tutueanu s názvem Symbol. Výstavu slavnostně zahájil generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Několika slovy přivítal Alinu Tutueanu v prostorách Českého rozhlasu, připomněl svoji nedávnou návštěvu Rumunska, hovořil o blízkosti české a rumunské kultury a zdůraznil, že podle jeho názoru jsou si oba tyto národy velmi podobné i smyslem pro humor. Tato jeho slova potvrdila svou platnost v průběhu večera. Smíšená česko – rumunská společnost, která se na vernisáži sešla, se báječně bavila. Malou přednášku o symbolech, kterou Alina uvedla své dílo, si do konferenčního sálu přišli poslechnout úplně všichni. Nadšeně poslouchali výklad o písmenech, která se vyskytují jen v určitých jazycích, co znamená písmeno Ř pro Čechy a čím je pro národy, které jej neznají a další. Došlo i na další symboly jakými je Marylin Monroe pro krásu či logo Supermana pro sílu.

Symbolem je pro Alinu Tutueanu i knír. Proto pro své obrazy použila srovnání vždy dvou osobností, které nosily zajímavý knír – například Hitler a Stalin, Charles Chaplin a Albert Einstein, Che Guevara a Martin Luther King a další. Spojení některých osobností návštěvníky překvapilo a vzbudilo velké diskuse, které ale proběhly ve velmi přátelské atmosféře, obrazy se líbily všem.

Výstava Symbol je otevřena do konce ledna, každý čtvrtek od 10 do 18 hodin nebo je možno si návštěvu dohodnout na mailu galerie@rozhlas.cz.

Spustit audio