Vlašský salát podle kuchařky Marie Svobodové z roku 1898

Brambory, jablka, slaneček. Asi málokdo by za tímto výčtem surovin hledal vlašský salát. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jeho prapůvodní recepturu z konce 19. století.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Nechej vychladnout vařené, oloupané brambory, rozkrájej několik míšeňských jablek oloupaných, též i cibuli, kus šunky, kus uzeného jazyku a slanečka. Brambory na koláčky rozkrájené rozlož po míse, posyp jablky a cibulí, dej na to kousky šunky, jazyku a slanečka, pak zase bramborové koláčky, posyp jablky a cibulí a vlož na to rozpuštěnou sardeli. Rozmíchej dobrý vinní ocet se solí a olejem provensálským a vylej na to.