XX. ročník soutěžní přehlídky Report - podzim 2011

10. říjen 2011

Sdružení pro rozhlasovou tvorbu a Český rozhlas vyhlašují ve spolupráci s Radioservisem, a. s., a Nadací Český literární fond XX. ročník soutěžní přehlídky Report 2011 (podzimní Report: II. a III. kategorie).

Statut přehlídky
1) Přehlídka je určena pro publicistické pořady a rozhlasové dokumenty. Předpokladem přihlášení pořadu do soutěže je jeho profesionální kvalita a tvůrčí nápaditost. Soutěžní přehlídka je přístupná pracovníkům a pořadům ze všech okruhů Českého rozhlasu a také z jiných stanic.
2) Soutěžní přehlídka je vypsána pro pořady v jiných soutěžích dosud neoceněné, které byly vyrobeny v rozmezí od 1. listopadu 2010 do 23. října 2011.
3) Na přehlídce mohou soutěžit publicistické pořady v rozsahu od deseti do třiceti minut a rozhlasové dokumenty v rozsahu do šedesáti minut.
4) Pořadatel soutěžní přehlídky přijme od každého přihlášeného tvůrčího pracovníka jeden pořad. Od každé organizace (vysílacího okruhu, regionální stanice, soukromého rádia apod.) pak nejvýše dva pořady.
5) Do soutěže nebudou přijaty kompilace, u záznamů přímých vysílání není povolena dodatečná úprava (odstraněním nadbytečných pomlk, moderátorových přeřeků, technických nečistot, komprimací nejzdařilejších částí apod.).
6) Každý přihlášený tvůrčí pracovník či organizace (vysílací okruh, regionální stanice, soukromé rádio) má právo na úvodní slovo a demonstraci soutěžního snímku, po níž následuje analytická diskuse, uzavřená vyjádřením autorů.
7) Bylo-li nedílnou součástí pořadu ohlášení a odhlášení, musí být tyto texty uvedeny před poslechem a po poslechu. Je-li pořad součástí vícedílného cyklu, předloží účastník seznam všech zbývajících dílů včetně jejich stručné charakteristiky.
8) Průběh soutěžní přehlídky řídí pracovní skupina výkonného výboru SRT. Analytickým diskusím předsedá moderátor.
9) Pořady hodnotí všichni účastníci přehlídky odevzdáním vyplněného bodového ohodnocení všech poslechnutých snímků. Tvůrci svůj soutěžní snímek nehodnotí a jejich podíl se vyjadřuje průměrem z odevzdaných hlasů. Povinností autora (autorů) pořadu je zúčastnit se přehrávky, diskuse a hodnocení všech vyslechnutých pořadů. Nesplnění této povinnosti znamená automatickou diskvalifikaci pořadu.
10) Při hodnocení se posuzovatelé řídí těmito kritérii:
a) námět: jeho rozvíjení a využití, neotřelost, prezentace tzv. problémových témat, atd.
b) realizace: stavba pořadu, vyváženost subjektu a objektu, skladba komponentů, přehlednost a stylová jednota prostředků apod.
c) celkový dojem: působivost výsledku, přijatelnost pro posluchače, radiofoničnost aj.
d) originalita: překročení zaběhaných schémat a uplatnění nových postupů, mimořádný podíl autorské odvahy aj.

Pro každé kritérium posuzovatel používá toto rozpětí:
3 – výtečná kvalita
2 – velmi dobrá kvalita
1 – dobrá kvalita
0 – nedostatečná kvalita.

Jeden snímek může získat od jednoho posuzovatele nejvýše 12 bodů.

11. Do soutěže se přijímají snímky v provedení mono nebo stereo na CD ve formátech wav, mp3. Soutěžící je odevzdají organizátorům hodinu před zahájením soutěže.

12. Kopie pořadu připadne hlavnímu pořadateli soutěže ke studijním účelům.

13. Ocenění se vítězům předávají zároveň s oceněním kategorií Jarního Reportu (I. kategorie). Získá-li pořad dvojí ocenění, platí ocenění vyšší.

Přihlášky v elektronické nebo písemné podobě a zvukové ukázky z přihlašovaných pořadů v rozsahu 1,5 minuty je třeba zaslat nejpozději do 23. října 2011 na adresu: Marcela Benešová, Český rozhlas, APF, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2, nebo marcela.benesova@rozhlas.cz (telefon 221 553 319). Přihlášky se registrují v pořadí, ve kterém budou doručeny. Pořadatelé si vyhrazují právo zastavit přijímání příspěvků po vyčerpání časové kapacity přehlídky.

Podzimní Report 2011 se uskuteční od úterý 1. listopadu do čtvrtka 3. listopadu 2011 v Garni hotelu PETRA na Ždáni u Slap.

Program Podzimního REPORTu

Úterý 1. listopadu 2011:
8.00 - odjezd od Českého rozhlasu, Římská 13, Praha 2
9.30 - začátek poslechů pořadů II. kategorie
19.00 - ukončení poslechů

Středa 2. listopadu 2011:
8.00 - odjezd dalších účastníků od garáží Českého rozhlasu (v 9.00 lze odjet ze Ždáně do Prahy)
9.30 - dokončení poslechů II. kategorie
14.30 - začátek poslechů III. kategorie
19.00 - ukončení poslechů

Čtvrtek 3. listopadu 2011:
8.00 - odjezd dalších účastníků od garáží Českého rozhlasu (v 9.00 lze odjet ze Ždáně do Prahy)
9.30 - dokončení poslechů III. kategorie
13.30 - ukončení přehlídky
15.00 - odjezd do Prahy

Ubytování a stravování objednáme podle Vámi vyplněných přihlášek (viz níže). Pokud požadujete vegetariánskou stravu nebo dietu, učiňte, prosím, poznámku. Objednávku stravování a ubytování berte, prosím, jako závaznou. Po příjezdu obdržíte potvrzení o úhradě účastnického příspěvku (150,-- Kč pro jeden den a 250,-- pro dva a více dnů), který Vám po dohodě s nadřízeným může být proplacen vysílající organizací.

Program přehlídky naleznete nejpozději od 28. října 2011 na webových stránkách Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. Katalog obdržíte na místě.

Spustit audio
autor: Sdružení pro rozhlasovou tvorbu