Do výsledků přehlídky AudioREPORT výrazně promluvila díla i mimo Český rozhlas

14. listopad 2023

Další ročník soutěžní přehlídky dokumentů a publicistiky zprostředkoval rozličná témata, letos byly hojněji zastoupeny příspěvky od subjektů, které nejsou veřejnoprávní. Právě ty se pouštěly do aktuálních témat s třaskavou povahou. Porota ocenila ohlédnutí za 30 lety České republiky, referování o střídavé péči či o tom, jak mnich hledá ženu.

Otevřená a nezávislá organizace s názvem Sdružení pro rozhlasovou tvorbu (SRT) uspořádala XXXI. ročník přehlídky publicistiky a dokumentů AudioREPORT. Každoročně se můžou přihlásit jakékoli příspěvky, nejedná se o záležitost výlučně spojenou s příspěvky Českého rozhlasu, pravidelně se účastní i Radio Proglas. Letos se výrazně zapojily i podcastové platformy – od HateFree Culture, Novinky.cz, po Národní galerii Praha.

Platforma AudioREPORTu vítá ve svém plénu tuzemské i zahraniční nadšence audiotvorby. Zapálené, odborné i laické debaty jsou nedílnou součástí každoroční přehlídky, čímž dodávají neocenitelnou zpětnou vazbu pro tvůrce napříč celou republikou. Letos se nejen díky Radiu Proglas zapojila i řada tvůrců se svými prvotinami, kvalitou námětu i ocenění zabodovali na předních příčkách.

Kategorie PUBLICISTIKA

3. místo | Martina Pouchlá: V kroužcích dýmu (Národní galerie Praha)

Martina je řadu let úzce spjata s Českým rozhlasem, letos přihlásila hned dva soutěžní příspěvky. Tento byl na míru vytvořen pro Národní galerii Praha. Kdo v galerii věší obrazy a co si o nich myslí? Co dělají děti na výstavě a kdo ukradl Picassa? Jak se pozná falzum od originálního uměleckého díla? Podcast odhaluje příběhy uměleckých děl a umělců, ale také to, jak se připravuje výstava, kdo pečuje o největší umělecké sbírky.

2. místo | Jitka Uhnavá: Duhové děti Boží (Radio Proglas)

Absolventský dokument (MUNI) Jitky Uhnavé o „paradoxu věřícího homosexuála“, jak sama píše, a debata s autorkou a s dramaturgyní Brit Jensen. V rukopisu se projevuje rovněž pedagogické vedení Jana Hanáka. Oba zmínění jsou významnými audiotvůrci, v minulosti přispívali právě do Českého rozhlasu. Pořad byl uveden v rámci cyklu GenZ. Publicistický pořad současně získal Cenu Zdeňka Boučka za originalitu zpracování.

1. místo | Jan Herget: Tři prezidenti — Miloš Zeman (Český rozhlas Plus)

Česká republika měla za 30 let své existence tři prezidenty. Každý z nich reprezentuje desetiletou éru, každý z nich se do naší historie zapsal jinými činy, jinými výroky, jiným odkazem. Jací byli Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman, když zhasly kamery? Autor připravil sérii, v níž promlouvá šestice lidí, kteří měli možnost je poznat zblízka.

Kategorie DOKUMENT

3. místo | Vilém Branda: Přechodná náruč (Radio Proglas)

Studentský dokument MUNI o pěstounské péči na přechodnou dobu zachycuje životy dvou rodin a přibližuje jejich neobyčejné životní situace. Snímek získal Cenu Arnošta Heinricha za rok 2022, udělovanou společně Syndikátem novinářů a Katedrou mediálních studií a žurnalistiky FSS MUNI.

2. místo | Ľubomír Smatana: Gottwald na hanbě (Český rozhlas Plus)

Autorovi se podařilo získat řadu neznámých archivních materiálů a také rozsáhlý spis Státní bezpečnosti včetně fotodokumentace o takzvané závadové mládeži. Na jejich základě rekonstruoval málo známou událost z konce komunismu. Trojice „pankáčů“ tehdy putovala za mříže, když v Teplicích 11. března 1988 shodila sochu Klementa Gottwalda.

1. místo | Martina Pouchlá: Mnich hledá ženu (HateFree Culture)

Druhý úspěch autorky na jedné přehlídce, současně se stala držitelkou ceny Generálního ředitele Českého rozhlasu. Vítězný audiodokument vypráví o cestě mnicha Hare Krišna k nevěstě a porozumění nejbližších. Představte si, že vám partnera určí numerologové na základě data vašeho narození. Že žije tisíce kilometrů od vás. Nemluví vaším jazykem, ani jiným, který byste ovládali vy sami. Přesně takový je případ Štěpána.

Zatímco ceny AudioREPORT jsou svázány přísnými regulemi, třetím rokem se uděluje cena Hlas lidu, jejíž autorkou je Marcela Benešová. Bez jakýchkoli pravidel přítomní účastníci (autoři/tvůrci, členové SRT) hodnotí dle sympatií k tvůrci, zájmem o téma či podle libovolných kritérií. Také tuto cenu, jež letos ukrývala poklady v rozhlasovém kufříku získala opět Martina Pouchlá s příspěvkem Mnich hledá ženu.

Spustit audio

Související

  • Pozvánka na listopadový Report 2023

    REPORT 2023 – soutěžní přehlídka publicistických pořadů a audio dokumentů proběhne od 7. do 9. listopadu v hotelu Luna v Koutech u Ledče nad Sázavou.