Vychází Sborník z tvůrčích akcí Sdružení pro rozhlasovou tvorbu za rok 2012

8. duben 2013

Rok 2012 byl pro nás sice rokem dalšího rozvoje, ale také, a zejména dobou velké zkoušky. Ministerstvo kultury České republiky, jeden z našich dlouholetých podporovatelů, nám na naši činnost neposkytlo ani haléř státní podpory. Uspořádání dvou stěžejních přehlídek, kterými jsou REPORT a BILANCE, tím bylo vážně ohroženo.

Díky iniciativě místopředsedkyně Výkonného výboru Aleny Zemančíkové, která intervenovala u Státního fondu kultury, se nakonec podařilo 40 tisíc korun podpory získat. Ani naši stálí partneři, tj. Nadace Českého literárního fondu, Radioservis a Český rozhlas se k nám nezachovali macešsky, a tak se rok 2012 podařilo s vypětím všech sil zdárně překlenout.

V roce 2012 navázalo Sdružení pro rozhlasovou tvorbu, o.s. hlubší spolupráci se Združením rozhlasových tvorcov z Bratislavy. S našimi slovenskými kolegy v letošním roce připravíme společný seminář o rozhlasovém vysílání pro děti
a mládež – proběhne v dubnu nebo květnu 2013. Souhrn našich dalších akcí naleznete v přiložené Sborníku, kde již tradičně přinášíme rovněž podrobné ohlédnutí
za akcemi, které jsme uspořádali.

Je stále zřetelnější (a nastartovaný proces vnitřních i vnějších proměn Českého rozhlasu to potvrzuje), že se rozhlas vydal cestou specializace a cestou kvality. Začal vytěsňovat bezpracné zaplňování vstupů mezi písničkami a investuje více peněz a úsilí do obsahové stránky pořadů a vysílání. Mnozí se tomu brání. Tvrdí, že je to zbytečný luxus a že posluchač chce jen pěkně zabalenou povrchnost. Věřím, že se i našimi akcemi podaří dále prosazovat a co nejplněji obhájit cestu – vší povrchnosti zbavenou.

Spustit audio