Vzpomínka na Hanu Maciuchovou

3. únor 2021

Ač v Olomouci vyrůstala, potkali jsme se tam prvně až v březnu 2010. Obsadil jsem ji do role Grety Garbo. Na Horní náměstí ji před Český rozhlas přivezl vůz s řidičem. Šarmantně vystoupila, decentně se pousmála a pustili jsme se do čtení.

Tu severskou krásku ztvárnila s obdivuhodnou, nesmlouvavou lehkostí, která jí byla vlastní. Od té chvíle jsme se potkávali pravidelně. Nejen pracovně, ale i jen tak na kus řeči o umění, společnosti, o nás. Milovala humor, inteligentní, anglického střihu. Ostatně Británie a Amerika byly jejími zeměmi, ráda tam po Sametové revoluci jezdila. 

Shakespeara i Albeeho by nejraději poznala osobně. Bezesporu by pro ni s nadšením psali. Narodila se 29. 11. 1945 ve Šternberku, dětství a dospívání prožila v Olomouci, v domku na předměstí zvaném Nový Svět, v blízkosti řeky Moravy a jejích meandrů, tam, kde se mezi topoly železniční trať na Brno naplno zanoří do hanácké roviny polí a remízků, která se z jarního osení měnívá ve zlatavé obilí, v pichlavá strniska a následně v zimní zádumčivou bělobu. Tyto obrazy často zmiňovala, uklidňovaly ji a inspirovaly. Její rodiče byli nadšení ochotníci. Když jí bylo čtrnáct, tatínek jí nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou olomoucký divadelní spolek Mrštík právě zkoušel. Ráda zpívala, tancovala, recitovala, chtěla studovat jazyky, nebo medicínu. Nakonec ale zvítězila pražská DAMU. 

Hana Maciuchová

V době studií už hrála u Otomara Krejči v divadle Za branou, pak přišlo Divadlo na Vinohradech, od roku 1971 její domovská scéna. Maud, kterou jsem tam předloni spatřil, byla křehká, noblesní, poučená životem. Hodně poučená. Hana byla divadlo, film, televize, rozhlas. „Mikrofon je nekompromisní, odhalí každou faleš, proto ho tak miluju,“ parafrázovala slova režiséra Jana Bergera, který jí do Československého rozhlasu otevřel dveře. Nezavřely se do Haniných posledních dnů. Ještě nedávno s onou pověstnou lehkostí ztvárnila stárnoucí, odměřenou Mozartovu sestru Nannerl a také Marii Terezii. To bylo naposled, kdy jsme se viděli. Objala mě a řekla, že je ráda, že to zvládla.

Spustit audio